Szentté avatott egy papot Srí Lankán a pápa

Közel egymillió ember gyűlt össze szerdán a Srí Lankai-i főváros tengerparti sétányán Ferenc pápa miséjén, amelyen az egyházfő szentté avatott egy papot, és a béke, a tisztelet és az összetartás fontosságát hangsúlyozta a korábban negyedszázados polgárháborún átesett szigetországban.
A 79 éves katolikus egyházfő jóval a mise tervezett kezdete előtt érkezett a helyszínre, hogy üdvözölje az egybegyűlt híveket, akik közül rengetegen az éjszakát is a colombói tengerparton töltötték, hogy jobb helyről láthassák a szertartást a hatalmas tömegben. Ferenc pápa kiszállt a pápamobilból, hogy üdvözölje a betegeket és mozgáskorlátozottakat. Helyszíni beszámolók szerint fáradtnak tűnt, járása nehézkes volt - írja a Híradó.

Az egyházfő a mise elején szentté avatta a katolicizmust Srí Lankán elterjesztő Joseph Vaz (1651-1711) papot. Megszólaltak a harangok, a tömeg tapsviharral fogadta a várva várt pápai bejelentést. Vaz ezzel a szigetország elő szentje lett.

"Szent Joseph megmutatta nekünk annak fontosságát, hogy a béke szolgálatában felülkerekedjünk a vallási megosztottságon. Ahogy szent Joseph élete tanítja nekünk, Isten valódi imádata nem a megkülönböztetésben, gyűlöletben és erőszakban nyer gyümölcsöt, hanem az élet szentségének tiszteletében, mások méltóságának és szabadságának tiszteletében és a mindannyiunk jóléte iránti szerető elkötelezettségben" - mondta a pápa szentbeszédében.

Az indiai származású Joseph Vaz fordította le szingaléz és tamil nyelvre az Evangéliumot. II. János Pál szintén Colombóban avatta őt boldoggá 1995-ben.

A mise után a Vatikán vezetője helikopterrel a Colombótól 260 kilométerre északra fekvő Madhu városba repül, ahol felkeres egy tamil szentélyt, amely környékén 1983 és 2009 között a tamilok és szingalézek közötti véres harcok dúltak.

Ez lesz az első alkalom, hogy katolikus egyházfő tamilok lakta területre látogat, amely nagy pusztulást szenvedett a 25 évig tartó Srí Lanka-i polgárháborúban. A katolikus egyházfő várhatóan megbékélésre és egységre, a háború okozta sebek begyógyítására fogja szólítani Srí Lanka népét.

Ferenc pápa kedden érkezett a többségben buddhisták lakta Srí Lankára, ahol három napot tölt, majd a többségben keresztények lakta Fülöp-szigetekre látogat el, és január 19-én repül vissza a Vatikánba. Ez lesz a katolikus egyházfő eddigi leghosszabb apostoli útja. Ferenc pápa ázsiai látogatásának témája a vallásközi párbeszéd, a szegénység, valamint a természetvédelem és az éghajlatváltozás. A Fülöp-szigeteken az egyházfő érinti a kivándorlás problémáját is, mivel ott majdnem minden családnak van olyan tagja, aki külföldön dolgozik, elsősorban háztartási alkalmazottként vagy ház körüli munkákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.