Szélsőségesek rendőrkézen

Izraeli rendőrségi források szerint nacionalista indítékok húzódnak meg annak a gyilkosságnak a hátterében, amelynek múlt szerdán esett áldozatul egy jeruzsálemi palesztin fiú. A 16 éves Mohamed Abu Kadír megölésének gyanújával vasárnap hat embert vettek őrizetbe. Annyit tudni róluk, hogy egy nacionalista csoport tagjai, állítólag két ismert zsidó szélsőséges is van közöttük.

Tarik Kadirt édesanyja köszönti azután, hogy a 15 éves fiút óvadék ellenében szabadlábra helyezték
Tarik Kadirt édesanyja köszönti azután, hogy a 15 éves fiút óvadék ellenében szabadlábra helyezték
Ammar Awad / Reuters

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét hallgatja ki őket, az egyikük beismerő, a társaira nézve is terhelő vallomást tett. Ügyvédet egyelőre nem kaptak, de – írja a Hááretz online kiadása –, öt gyanúsított előzetes letartóztatását a bíróság nyolc, a hatodikét öt nappal hosszabbította meg Benjamin Netanjahu vasárnap este „aljas, hitvány és zsidóellenes” bűnténynek nevezte Kadír meggyilkolását. Az izraeli miniszterelnök szerint hazája nem tesz különbséget terrorcselekmények között. – Az arab és a zsidó terroristákra egyformán kemény kézzel fogunk lesújtani – mondta. Hasonlóan nyilatkozott Naftali Bennet gazdasági miniszter is.

A hatósági hírzárlat miatt a Sin Bét indítékról nem beszélt, de Micky Rosenfeld, az izraeli országos rendőr-főkapitányság szóvivője újságírók előtt elejtett egy megjegyzést, amely szerint „nagyon valószínű”, hogy a nacionalizmus szerepet játszott a gyilkosságban. Ez közvetve azt jelenti, hogy Kadirt bosszúból ölték meg három izraeli tinédzser elrablása és meggyilkolása miatt. Naftali Frenkel, Gilad Saár és Ejal Jifrah holttestét június végén találták meg Hebron közelében. Izrael a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamasz két aktivistáját nevezte meg gyanúsítottként.

Marvan Kavaszameh és Amar Abu Ajsa az izraeli tinédzserek eltűnése óta szökésben van. Kadirt szerda hajnalban rabolták el a kelet-jeruzsálemi Beit Hanina negyedből, a nagybátyja boltja elől. Felismerhetetlenségig megégett holtteste másfél órával később, a nyugati városszélen fekvő Givat Saul erdőben került elő abból a kocsiból, amelyben elhurcolták. Kegyetlen gyilkosság volt. Mohamed al-Avevi palesztin főügyész szerint a boncolást végző izraeli orvosok kormot találtak Kadir tüdejében, ami arra utal, hogy a palesztin fiút elevenen megégették.

A boncolási jegyzőkönyvet hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra. A gyilkosság hatalmas felhördüléshez vezetett a jeruzsálemi palesztinok között, akiknek a zavargásai csütörtök óta sem csitultak el, sőt Kadir múlt pénteki temetése már felkelést, intifádát idéző szólamoktól visszhangzott. – Vérünket és lelkünket adjuk a mártírért! – skandálták a temetési menetben. A felhördülés akkora, hogy a The Washington Post vasárnap már azt feszegette: 1987 és 2000 után ez a gyilkosság lesz-e a harmadik intifáda szikrája? A zavargások eddigi négy napja alatt 60 palesztin és 13 izraeli rendőr sérült meg.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő mély aggodalmának adott hangot azután, hogy kiderült, Kadir unokatestvérét, az amerikai állampolgárságú Tarik Kadirt izraeli rendőrök csütörtökön alaposan megverték egy erőszakba fulladt jeruzsálemi tüntetés után. Hivatalos közlések szerint a Floridából vakációra érkezett 15 éves fiú csütörtökön öt társával együtt éppen Molotov-koktélokat hajigált a biztonságiak felé, amikor elkapták. A feldagadt arcú kamasz óvadék ellenében vasárnap visszanyerte a szabadságát.

Mohamed Abu Kadir anyja, Szuha kijelentette: nem hisz az izraeli igazságszolgáltatásban. Követelte, hogy a hat őrizetbe vett gyanúsított házait ugyanúgy rombolják le, ahogy azt az izraeli hatóságok egy-egy palesztin terrorista lakhelyével teszik. Gáza körül rendületlenül folyik az adok-kapok Izrael és a Hamasz között. A palesztin szélsőségesek vasárnap tizenöt rakétát lőttek ki a zsidó állam déli részére, néhány órával azután, hogy az izraeli légierő csapást mért állásaikra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.