galéria megtekintése

Szelfikkel védik meg a lányokat

0 komment

Borbély Zsuzsa

India jógázó miniszterelnöke, Narendra Módi most a lányok elismeréséért indított mozgalmat a hagyományosan patriarchális társadalomban.

Narendra Módi felhívására vasárnap ezrek posztoltak fényképet egész Indiából – és külföldről – elárasztva a közösségi oldalakat – írja a Time.

Forrás: Twitter

Módi havi rádióbeszédében kérte az embereket, hogy osszanak meg képeket #SelfieWithDaughter hashtaggel, ezzel elismerve és ünnepelve a lánygyermekeket a Beti Bachao, Beti Padhao (Mentsd meg a lányt, taníttasd a lányt) kampány keretében.

 

Indiában a nemek egyenlősége régóta húzódó és súlyos probléma. Az erősen patriarchális berendezkedésű társadalomban alacsonyabb rendűnek tartják a lány gyermekeket, sőt, bizonyos vidékeken a lány magzatokat vagy csecsemőket meg is ölik. Ez ellen a gyakorlat ellen Módi a tavalyi hivatalba lépése óta harcol.

A miniszterelnök közlése szerint – írja az Indian Express – az ötletet a kampányhoz egy kis Harijána állambeli falu vezetője adta. Harijána az az állam, ahol az egyik legegyenlőtlenebb a nemek aránya.

Tüntetés a 2012-ben megerőszakölt és meggyilkolt delhi lány emlékére
Tüntetés a 2012-ben megerőszakolt és meggyilkolt delhi lány emlékére
Danish Siddiqui / Reuters

India internetezői lelkesen csatlakoztak a kezdeményezéshez. A közösségi oldalakon az újszülött kislányával pózoló apukától a felnőtt lányával shoppingoló anyukáig a legkülönfélébb képeket találjuk. 

A lánygyermek sokszor csak gondot jelent a családnak a merev társadalmi hagyományokhoz ragaszkodó vidékeken. A nő nem dolgozhat, az apjának kell eltartania, amíg férjhez nem megy. A több száz fős esküvőkre gyakran a gyerek születésétől kezdve gyűjtenek, egy ilyen esemény akár az egész családot szegénységbe taszíthatja. 

Az előre elrendezett házasság intézménye még ma is általános. Az eldugott falvakban az ez ellen lázadó vagy szökni próbáló fiatalok gyakran lesznek becsületgyilkosságok áldozatai.

A csoportos nemi erőszak szintén élő és az egész országot sújtó probléma. 2012 decemberében került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor több férfi egy buszon megerőszakolt egy orvostanhallgató lányt, férfi kísérőjét pedig vasrudakkal megverték. A komoly társadalmi tiltakozást kiváltó eset felszínre hozta a régóta létező problémát. 

Érzékeny rendőröket keresnek

Válaszul csütörtöktől a buszokon és a vonatokon összesen kétezer biztonsági őr teljesít majd szolgálatot Delhiben egy új program keretében. Az elkövetkezendő hónapokban kéthetente ötszázzal növelik a létszámukat. A cél az országban szinte járványként terjedő szexuális zaklatás és nemi erőszak megakadályozása – számol be az India Timesra hivatkozva a Vocativ

Kétezer biztonsági őr fog vigyázni a buszokon és a vonatokon
Adnan Abidi / Reuters

Az orvostanhallgató lány halála után a vonatkozó törvényeket is módosították. 2013 óta csoportos nemi erőszakért akár halálos ítéletet is ki lehet szabni a szubkontinensnyi országban. A statisztikák ennek ellenére kijózanítóak. Az AP 2014-es jelentése szerint Indiában 22 percenként megerőszakolnak egy nőt. Delhiben a bejelentett esetek száma 31 százalékkal nőtt. 2013-ban regisztrált 1 571 esettel szemben 2014-ben 2 069 ilyen cselekményről szereztek tudomást a hatóságok. 

A kérdés annyira foglalkoztatja a társadalmat, hogy két indiai fejlesztő létrehozott egy okostelefonos alkalmazást, amely a biztonságos hazajutási útvonalak megtalálásában segít a nőknek. Az egyes útvonalakhoz és helyekhez a felhasználók megjegyzéseket fűzhetnek, és figyelmeztethetik a többi arra járót, ha őket zaklatták a környéken.

Praszanna Púrnacsandra, a Nemzetközi Bűnmegelőzési és Áldozatvédő Alapítvány chennai irodájának vezetője egy, a Wall Street Journalnek adott márciusi interjújában azt nyilatkozta, hogy a nők problémáira érzékeny rendőrök jelenléte segíthetne csökkenteni a támadások számát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.