„Szégyelld magad, Európai Unió!”

Kisebb tüntetések előzték meg az EU és Törökország közötti megállapodás életbe lépését, ám a BBC helyszínen tartózkodó újságírója szerint különösebb gond nélkül érkezett meg Törökországba az első, bevándorlókkal teli hajó Leszbosz szigetéről.

Hétfőn hajnalban 131 fővel, főleg pakisztániakkal, bangladesiekkel és Srí Lanka-iakkal a fedélzetén elhagyta Leszbosz szigetét egy bevándorlókkal teli hajó – írja a BBC. A hajón utazók közül senki sem kért menedékjogot. Eva Moncure, a Frontex szóvivője közölte, gyerekek nem utaztak az első két hajón,két szír állampolgár, köztük egy nő azonban igen - ő például önként kérte visszaszállítását Törökországba - írja a Guardian.

A leszboszi kikötőben kisebb tömeg gyűlt össze, akik azt skandálták: „Nem a deportálásokra!”, „Szégyelld magad, EU!”,ám tettlegességre nem került sor. A nap folyamán indul majd még egy hajó Híosz szigetéről is.

A görög szigeteken tartózkodó menekültek közül sokan panaszkodtak arra, hogy nem kapnak elég információt a menedékjoggal kapcsolatban, és nem tudták, hogy visszatoloncolhatják őket Törökországba.

Fotó: Giorgios Mutafis / Reuters

Az EU és Törökország közötti megállapodás értelmében minden visszaküldött szíriai menekült után egy másikat törvényes úton fogad be valamelyik EU-tagállam.

Dikili felett - ahová a tartományi kormányzó szerint hétfőn estére összesen 202 ember érkezik - helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A török hatóságok hat sátrat állítottak fel. Itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. A migránsok továbbszállítására 21 autóbusz áll rendelkezésre - írja az MTI.

A helyiek nem örülnek a menekültek érkezésének. Emirhan Çekunszerint a negyvenezer fős kisvárosnem tudja befogadni az érkezket, petíciót indított, amelyet már négyezer ember alá is írt. 

Egyelőre 72 ezer menekült cseréjéről van szó. Egy korábbi megállapodás szerint az EU-nak 160 ezer olyan menekültet kellett volna befogadnia, aki Görögországban vagy Olaszországban ért partot, de közülük március-15-ig mindössze 937 menekült ügyét zárták le.

Fotó: Murad Sezer / Reuters

A megállapodás óta a menekültek érkezése lelassult a görög szigetekre, de továbbra is naponta átlagosan négyszázan kötnek ki a görög szigeteken. Görögországban több mint 52 ezren rekedtek, miután lezárták a nyugat felé vezető útvonalat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.