Százezrek tüntettek Argentínában

Hatósági bejelentések szerint több mint négyszázezer ember vonult Buenos Aires utcáira kifejezni a nemtetszését Alberto Nisman argentin ügyész halálának ügyével kapcsolatban. Nisman egy zsidó kulturális központ elleni merénylet kapcsán folytatott vizsgálatot, és a híresztelések szerint halála előtt elfogatóparancs-tervezetet készített elé az argentin elnök és külügyminiszter ellen.

A tüntetést a szövetségi ügyészek szervezték, részt vett rajta Nisman-család és ellenzéki politikusok is. A demonstrálók igazság kiderítését követelték. Buenos Airesen kívül több argentin kisvárosban és külföldön is tüntettek.

Az eső ellenére több százezren mentek el tüntetni
Az eső ellenére több százezren mentek el tüntetni az igazságért
Agustin Marcarian / Reuters

Argentin kormánytisztviselők elítélték a szerdai demonstrációt politikai lépésnek nevezve azt, amely Cristina Fernandez de Kirchner elnök asszony meggyengítésére szolgál – írja a BBC.

Nisman a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ eeleni 1994-es történt, zsidó kulturális központ elleni merénylet ügyében nyomozott, Január 18-án találták holtan lakásában, egy nappal azelőtt, hogy a parlament meghallgatta volna. A vizsgálat során kiderült, hogy az ügyész elfogatóparancs-tervezetet készített elő Fernandez ellen, akit azzal gyanúsított, hogy akadályozza a nyomozást.

Nisman gyanúja szerint a merényletet iráni megbízásból követték el. A későbbi iráni honvédelmi miniszter, Ahmad Vahídi és az iráni Forradalmi Gárda egykori vezetője, Mohsen Rezaie tervelte ki, aztán 1994. július 18-án Ibrahim Husszein Berro, a libanoni Hezbollah egyik katonája vezette azt a Renault típusú kisbuszt, amelyben a bomba robbant a zsidó központnál, A nemzetközi elfogatóparancs kiterjedt Akbar Hásemi Rafszandzsáni volt államfőre is. 2013-ban, Fernández elnöksége alatt Argentína egyetértési megállapodást irt alá Iránnal az autóbombás merénylet közös kivizsgálásáról, amelyből eddig semmit nem hoztak nyilvánosságra. Nisman januárban a külföldi szabadságát megszakítva váratlanul a televízió nyilvánossága előtt azt állította, hogy telefonlehallgatásból nyert bizonyítékai vannak, miszerint titkos alku keretében argentin részről felajánlották, hogy az iráni gyanúsítottak mentességet kapnának olajszállítások fejében, amelyet a mentességen túl argentin gabonaexport egyenlített volna ki.

Az argentin elnöki hivatal egy hírszerzői konspirációs elmélettel magyarázta Nisman megölését. Kirchner szerint a Secretaría de Inteligencia (SI) menesztett ügynökei követték el a gyilkosságot.

A botrány kirobbanása óta az argentin elnök népszerűsége zuhan. Kircgner a második mandátumának a végén jár, már nem indulhat a következő államfőválasztáson, és nem valószínű, hogy valaha is visszatérhet a politikai életbe. Az októberi elnökválasztásra készülő ellenzék máris az igazság ígéretével kampányol Argentínában.

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint az argentinok úgy vélik, gyilkosság történt, arra nem sok esélyt látnak, hogy kiderül, Nismannak miért kellett meghalnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.