Százezer bevándorló az amerikai seregben

Több mint 114 ezer külföldi szolgál az amerikai hadseregben, s e bevándorlók nélkül az Egyesült Államokban nem tudnák teljesíteni a toborzási kvótákat, hiány lenne tolmácsokból, fordítókból és kulturális szakértőkből is.

A megállapításokat a bevándorlási politikával foglalkozó központ (CPI) jelentése tartalmazza, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Washingtonban az amerikai veteránok napja alkalmából. A jelentés emlékeztet arra, hogy 2001 szeptembere óta az amerikai kongresszus megváltoztatta a külföldiek honosítási szabályait, hogy ösztönözze szolgálatukat a fegyveres erők kötelékében.

A CPI adatai szerint 2009 júniusában 114.601 külföldi teljesített szolgálatot az amerikai fegyveres erőknél, ez az 1,4 millió katona 7,91 százaléka.

A katonai szolgálatot vállaló külföldiek csaknem 81 százaléka megkapta az amerikai állampolgárságot 2001 szeptember óta. Csak a szeptemberben zárult 2009-es pénzügyi esztendőben 10.505 külföldi szerzett így amerikai állampolgárságot.

A központ szerint nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a bevándorlók még inkább kivegyék részüket az Egyesült államok fegyveres védelméből, ha a kongresszus törvényt fogadna el a személyazonossági okmányok nélküli fiatalok helyzetének legalizálásáról. Ezzel becslések szerint csaknem 300 ezer fiatal kerülne olyan helyzetbe, hogy beiratkozzon felsősoktatási intézményekbe, vagy katonai szolgálatot vállaljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.