Blamázs a megnyitó előtt: sorra mondják le a politikusok a riói szereplést

Egy hónapja még száz, egy hete már csak ötven külföldi állam- és kormányfőt vártak Rióba a brazil szervezők. Végül csupán huszonnyolcan igazolták vissza érkezésüket. A többieket visszatartották az egészségügyi és biztonsági megfontolások, illetve a brazíliai belpolitikai helyzet: a parlament által félreállított Dilma Roussef elnök sorsáról hamarosan dönt a szenátus, az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Michel Temerrel pedig egyelőre senki sem tervez találkozni.

Sokan biztonsági okokból mondták le a vizitet
Sokan biztonsági okokból mondták le a vizitet
Lucy Nicholson / Reuters

A megnyitóünnepségre érkezett állami vezetők listáján Barack Obama távollétében Francois Hollande francia államfő áll az első helyen. Ő elsősorban Párizs 2024-es rendezői pályázata kedvéért vállalkozik az útra. Európából Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök és Matteo Renzi olasz kormányfő szerepel a protokolljegyzéken. Latin-Amerikából a házigazdáknak be kell érniük az argentin Mauricio Macrival és a paraguayi Horacio Cartesszel, a baloldali kormányok eleve nem nézik jó szemmel, ami a munkáspárti Rouseffel történt.

Az amerikai küldöttséget John Kerry külügyminiszter, a németet Joachim Gauck vezeti. Utóbbi, bár államfő, külön csalódás, hiszen Angela Merkel négy éve ott volt a londoni játékok megnyitóján és két éve a brazíliai labdarúgó vb-n is. Az orosz sportolók doppingbotránya és tömeges kizárása után érthető, hogy a különben kifejezetten sportmániás Vlagymir Putyin sem lesz látható az olimpiai tribünökön.

Az első fecskék: John Kerry amerikai külügyminiszter pózol Allyson Felix olimpikonnal Rióban
Az első fecskék: John Kerry amerikai külügyminiszter pózol Allyson Felix olimpikonnal Rióban
Shannon Stapleton / Reuters

Magyarország igazi hungarikum lesz Rióban, hiszen mind az állam-, mind a kormányfő tiszteletét teszi: Áder János és Orbán Viktor egy-egy kísérővel, állami költségen utazik Brazíliába, a Magyar Olimpiai Bizottság hat állami tisztviselő útját fizeti, köztük van Balog Zoltán, a sportot is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, három államtitkár és egy főpolgármester-helyettes. Elutazik az olimpiára Simicskó István honvédelmi miniszter is, sportági szakszövetségének elnökeként ott lesz két fieszes képviselő, Németh Szilárd és Csampa Zsolt, illetve Schmitt Pál volt államfő – utóbbi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vendégeként.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.