Százak vesztek a tengerbe

Több száz menekülttel a fedélzetén a vízbe veszett egy lélekvesztő Líbia partjainál csütörtökön, Zuwarah város közelében.
Két hajót is elnyelt a tenger, az egyiken becslések szerint 50-en, a másikon jóval többen, közel 400-an utazhattak - írja a BBC.

A Reutersnek egy líbiai tisztviselő azt nyilatkozta, kétszáz embert sikerült megmenteni, ám ezt az információt egyelőre hivatalos források nem erősítették meg. A líbiai parti őrség egész éjjel dolgozott túlélők után kutatva, 100 testet a zuwarahi kórházba szállítottak. A halottak között szír, bangladesi és fekete-afrikai menekültek vannak.

Hetvenegy halott a teherautóban

A volt nickelsdorfi határátkelőn nyitották fel csütörtök este az osztrák hatóságok annak a magyar rendszámú teherautónak a rakterét, amely menekültek halálos csapdájává vált. A legfrissebb információk szerint 71 ember vesztette életét. A járművet az A4-es autópályán hátrahagyó embercsempészek egy részét elfogták.

A héten több hasonló baleset is történt. Szerdán 51 ember holttestét találták meg az olasz hatóságok a líbiai partok közelében egy illegális bevándorlókat szállító hajó rakodóterében.

2015-ben már több mint kétezerre tehető a halálos áldozatok száma, ugyanakkor ennél jóval több áldozat is lehet, hiszen szinte lehetetlen nyomon követni az embercsempészek hajóit, és rengetegen akarnak átjutni Európába Észak-Afrikából. Az idei év eddigi legnagyobb katasztrófája áprilisban történt, amikor Lampedusa szigetétől 210 kilométerre egy 850 migránst szállító hajó borult a vízbe. Akkor is több százan fulladtak vízbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.