Száz magyar katona vesz részt az új afganisztáni misszióban

A Magyar Atlanti Tanács és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által rendezett konferencián Hende Csaba kijelentette: az afganisztáni művelet a szövetség történetének egyik legnagyobb vállalkozása volt, és a walesi NATO-csúcson az állam- és kormányfők sikeresnek értékelték a missziót.

A miniszter kitért arra, hogy az Afganisztánban jelenleg is tartó ISAF- (nemzetközi biztonsági erők) művelet év végi lezárása után, jövő januárban kezdetét veszi a Resolute Support (Eltökélt támogatás) elnevezésű misszió, amely elsősorban kiképzési, tanácsadó és támogató segítséget nyújt majd a helyi erőknek.

A konferencián Benkő Tibor vezérezredes előadásában kitért arra: Magyarországot is bírálták amiatt, hogy nem fordít eleget a védelmi kiadásokra, de a Magyar Honvédség katonáiról a különböző nemzetközi missziókban nyújtott teljesítményük alapján mindig elismeréssel szóltak a szövetség vezetői.

Jelenleg a Magyar Honvédség csaknem 800 katonája három földrészen, 12 országban - Afganisztánban, Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában, Szomáliában, Maliban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Nyugat-Szaharában, Cipruson, Libanonban, Egyiptomban, Grúziában - teljesít szolgálatot nemzetközi békemisszió részeként. Emellett több mint száz magyar katona dolgozik az ENSZ, az EU és a NATO központjaiban, parancsnokságain. A misszióban lévő katonák 60 százaléka a NATO-, körülbelül 30 százaléka az európai uniós és mintegy 10 százaléka ENSZ-vezetésű békeműveletekben vesz részt.

A legnagyobb létszámú magyar kontingens jelenleg Koszovóban szolgál. A NATO KFOR (koszovói nemzetközi békefenntartó erő) kontingensben, valamint egyéni és nemzeti beosztásokban mintegy 350 magyar katona teljesít szolgálatot.

Afganisztánban jelenleg mintegy 140 magyar katona öt kontingensbe - Műveleti tanácsadó csoport, MH Mi-17 légi tanácsadó csoport, MH Különleges műveleti kontingens, MH Logisztikai iskola magyar mentorcsoport, Nemzeti támogató elem - szerveződve és egyéni beosztásokban látja el feladatait.

EU-műveletekben a Mali kiképző misszióban, Bosznia-Hercegovinában (az EUFOR Althea kontingensben), a kongói tanácsadó misszióban, a szomáliai kiképző misszióban, a grúziai megfigyelő misszióban, valamint a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó EUFOR RCA misszióban vesznek részt magyar katonák.

Az ENSZ-műveletek közül a nyugat-szaharai békefenntartó misszióban, a libanoni békefenntartó misszióban és a ciprusi békefenntartó műveletekben vesznek részt a Magyar Honvédség katonái.

Nemzetközi megállapodás alapján működő műveletben, a Sínai-félszigeten, Egyiptomban feladatot ellátó Többnemzeti erő és megfigyelők között 26 magyar katona és 16 magyar rendőr dolgozik.

A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodik a biztonságról Afganisztánban. A biztonsági felelősség átadásának folyamata az afgán fél számára 2011 közepén kezdődött meg, mostanra csaknem teljesen befejeződött. A 100 ezres nemzetközi haderő túlnyomó többségét a tervek szerint 2014 végéig kivonják az országból.

Idén júniusban Anders Fogh Rasmussen akkori NATO-főtitkár elmondta: ez év végén lezárul a NATO vezette, nagyszabású afganisztáni harci misszió, az ISAF, amelybe az észak-atlanti szervezet tagországai mellett sok partnerország is bekapcsolódott, így összesen mintegy ötven ország vett részt benne. Jövőre indul a sokkal alacsonyabb létszámúra tervezett, harci műveletet nem folytató Resolute Support misszió.

A NATO-főtitkár azt mondta: az új, kiképzési és tanácsadási tevékenységre összpontosító nemzetközi műveletnek mintegy 8-12 ezres lehet a teljes létszámigénye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.