Szakértő kezek mérgezték az ukrán elnököt

Egy tanulmány szerint a Viktor Juscsenko akkori ukrán elnökjelöltet megmérgező dioxin olyan tiszta volt, hogy csak laboratóriumban készülhetett. A tudósok továbbra sem tudják megmondani azonban, honnan származott a vegyi anyag, és arra sem derült fény, ki állhat a jelenlegi államfő életére törő akció mögött.

Viktor Juscsenko 2004 szeptemberében lett rosszul egy vacsora után, és  az orvosok a normális szintet több mint ötvenezerszer meghaladó  mennyiségű dioxint találtak a vérében.

Viktor Juscsenko mérgezés előtt és után
Viktor Yushcenko, Prime Minister of Ukraine, speaks at the International Forum on the Holocaust in Stockholm January 27. pb Ukraine's President Viktor Yushchenko speaks with the media as he leaves the Elysee Palace after a meeting with France's President Nicolas Sarkozy in Paris February 20, 2008. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE)

A klór felhasználásával készülő vegyszerek, így növényvédő  szerek előállításakor, papírfehérítéskor több százfajta dioxin  keletkezik. A Juscsenko vérében talált dioxin - TCDD - azonban  többnyire halált okozó, ezt használták többek között az amerikai  csapatok által Vietnamban alkalmazott, számos egészségügyi problémát  kiváltó Agent Orange növényvédő szerben is. Juscsenko megmérgezése után emésztőszervi panaszokkal küszködött  és az arca ideiglenesen deformálódott.

A Lancet című brit orvosi szakfolyóirat szerdai számában  megjelent tanulmány szerint Juscsenko orvosainak mintegy 15 és fél  hónapra volt szükségük, hogy eltávolítsák az elnök szervezetéből a  dioxinmennyiség felét, sokkal kevesebb időre, mint ahogyan más  szakértők gondolták volna. Az orvosok - mint mondták - ezt egy olyan kezeléssel érték el,  amelynek mibenlétéről nem kívántak nyilatkozni.

– A Juscsenko szervezetében lévő dioxin mennyisége arról  tanúskodik, hogy szándékosan mérgezték meg – mondta John Emsley, a Cambridge-i Egyetem vegyészeti osztályának munkatársa, aki nem vett  részt a Lancetben ismertetett tanulmány elkészítésében.

A Juscsenko megmérgezéséhez használt dioxin számos  laboratóriumban készülhetett. Miután tisztított állapotban  használták fel, természetes forrása nincsen - eltérően az Alekszandr  Litvinyenko volt orosz FSZB-ügynök 2006-ban történt londoni  meggyilkolásához felhasznált polóniumtól -, így a tudósok nem  találnak a keletkezési helyére utaló nyomokat.

A Genfi Egyetem és svájci Alkalmazott Humán Toxikológiai Központ  orvosai három éven át vérmintákat vettek Juscsenkótól, hogy nyomon  kövessék, milyen gyorsan távozik a méreg a szervezetéből. A dioxin a  zsírszövetekben és a májban rakódik le. Az orvosok azt találták, hogy a testéből eltávozott dioxin 60  százaléka nem bomlott le, a méreg nagyrésze a széklettel távozott,  de találtak dioxinnyomokat a vérében és a vizeletében is.

A Juscsenko kezelését irányító Jean Saurat, a tanulmány fő  szerzője szerint az arcán keletkezett sebek annak tudhatók be, hogy  a bőr megpróbálta feldolgozni a dioxint. Saurat szerint már nincs arra utaló jel, hogy az elnök a  mérgezés miatt jobban ki lenne téve a rák kockázatának. Juscsenkót a választási kampány alatt mérgezték meg, amikor az  orosz befolyás csökkentéséért és a nyugati országokkal való kapcsolat szorosabbra fűzéséért kampányolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.