Szakad a Háló – tíz képviselőn múlik az előrehozott választás

Szlovákiai civil aktivisták a világhálón petíciót indítottak Tíz becsületes képviselőt keresünk címmel, amelyben felszólítják a Most-Híd és a Háló (Siet) tagjait, hogy ne lépjenek politikai szövetségre a Robert Fico vezette Smer-SD-vel, valamint a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Néhány óra alatt több százan csatlakoztak aláírásukkal a kezdeményezéshez.

„A Háló három képviselője már bejelentette, hogy kilép a pártból és nem közösködnek az oligarchák által pénzelt politikusokkal és pártokkal. Még hét, ugyanilyen becsületes képviselőre van szükségünk, s ha lesznek legalább ennyien, akik találnak magukban kellő kurázsit, akkor az alakuló bizniszkoalíció elveszíti remélt parlamenti többségét. Azután pedig előrehozott választást kell tartani, amelyben a polgárok minden bizonnyal keményen megbüntetnék Bugár Bélát és pártját is, mert átverte jelenlegi támogatóit azzal, hogy Robert Ficóval és a Szlovák Nemzeti Párttal közösködik" – jelentette ki hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Függetlenek – Nova (OlaNO) koalíció elnöke.

Ugyanekkor a Smer-SD, a Szlovák Nemzeti Párt, a Híd és a Háló vezetői megkezdték programjaik egyeztetését, miután vasárnap mindannyian úgy vélték, hogy a tárgyalások megkezdésének nincs kizáró oka.

A Híd elnöke a TA SR pozsonyi hírügynökség kérdésére azt válaszolta, hogy pártjából egyelőre senki sem akar kilépni. "Elnökségünk egyhangúlag úgy döntött, hogy kezdjük meg a négy párt programjainak egyeztetését, melynek során saját törekvéseink közül minél többet szeretnénk elfogadtatni" – nyilatkozta Bugár Béla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér