Szabad az út Fülöp előtt

Nagy többséggel (299 igen, 19 nem, 23 tartózkodás mellett ) megszavazta a spanyol parlament I. János Károly lemondását és fia, Fülöp herceg beiktatását jóváhagyó törvényt. A katalán és a baszk pártok végül tartózkodtak, arra hivatkozva, hogy ők a republikánus berendezkedést jobbnak tartanák, illetve hogy az 1978-as alkomtánynál sem kérték ki a véleményüket. Velük tartott két rebellis szocialista képviselő is, akiket a pártfegyelem megsértése miatt fejenként 400 eurós bírsággal sújt a PSOE. Az exkommunista baloldal és szélsőséges baszkok nemmel szavaztak, utóbbiak Franco tábornok örökösének titulálták a királyt, és még a diktatúra kínzásait is neki róják fel. (akkoriban trónörökös volt, akit elég rövid pórázon tartott a tábornok).

Andrea Comas / Reuters

Koronázás nem lesz, a spanyol szokásoknak megfelelően június 19-én a parlamentben ünnepélyes keretek között felesketik az alkotmányra az új királyt, aki VI Fülöp néven uralkodik majd.

A törvény elfogadása előtt a két nagy párt - a kormányzó Néppárt és a szocialisták - is méltatta János Károly érdemeit a demokratikus átmenetben, az ország stabilizálásában. Ez volt egyébként az utolsó fellépése a szocialista párt főtitkárának, Alfredo Perez Rubalcabának, aki - az EP választásokon elszenvedett vereség után - távozik a PSOE éléről. Őt meglehetős káosz követi. A július közepi pártkongresszuson kellene utódot választani, de a korábban esélyenek tartott "nagyágyúk" sorra jelentették be a visszalépésüket. A PSOE keresi önmagát és a szocialista értékeket, de egyelőre nem tudni, hogy hol találják meg mindezt.

A kormányzó konzervatív Néppárt sem élvez túlságosan nagy bizalmat, mindkét pártot a korrupcióval, a kisembereket sújtó megszorításokkal és a nagyvállalatok megkímélésvel vádolják. Az elitellenes hangulatból számos új párt is profitált. Az egyik, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) négy hónap alatt gyúűjtött több mint egmyillió támogatót. Az elitellenes hangulat kapóra jön a republikánusoknak is, akik - kihasználva a király lemondását - véget vetnének a monarchia intézményének is. Erről azonban nem lesz népszavazás, bár a Metroscopia felmérése szerint a spanyolok többsége ezt pártolná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.