Svájci szál az erdélyi terrorizmusvádban

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) merényletkísérlet miatt vád alá helyezett székelyföldi vezetőinek a vélt svájci mentoráról közölt cikket hétfőn a maszol.ro erdélyi hírportál.

A portál szerint a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) által összeállított vádiratban több helyen iniciálékkal, egy helyen viszont teljes névvel is szerepel Sebestyén-Teleki István neve, akit az ügyészség a HVIM-vezetők mentorának tekint.

A román titkosszolgálat 2015. augusztus 29-én egy olyan beszélgetést hallgatott le, amelyen vélhetően Sebestyén-Teleki István is részt vett. A vádirat szerint ezen került szóba a HVIM akcióinak orosz finanszírozása, az Erdélyt átszelő, Bukarest felé tartó földgázvezeték levegőbe röpítése. A beszélgető felek többször is hivatkoztak A magyar szabadságharcos kézikönyve című kiadványra, mely - a szövegösszefüggés szerint - a beszélgetés egyik résztvevőjének (vélhetően Sebestyén-Teleki Istvánnak) a munkája.

A lehallgatott beszélgetésben elhangzott, hogy jó lenne, ha a könyv szerzője pár napot eltöltene Székelyföldön, amikor „egy-két receptet" ki is lehetne próbálni. A találkozón a vádiratban STI iniciálékkal jelölt férfi egyebek között arról beszélt, hogy miként lehet úgy kommunikálni, hogy a hatóságok ne hallgathassák le a beszélgetést, milyen jellegű akciókra van szükség ahhoz, hogy külföldi szervezetektől is támogatást kapjanak.

Sebestyén-Teleki István a Maszolnak elismerte, hogy az említett napon egy erdőben találkozott a HVIM székelyföldi vezetőivel, de szerinte a Székely Önrendelkezési Tanácsról és egy székely népszámlálás lebonyolításáról beszélgettek. Cáfolta, hogy ő lenne a szerzője. A magyar szabadságharcos kézikönyve című kiadványnak. Szerinte azért tulajdonítják neki a könyvet, mert az néhány - az erdélyi magyarokról szóló - tanulmányát is tartalmazza, amelyek a tudta nélkül kerültek a kiadványba.

Sebestyén-Teleki István elmondta, márciusban beidézték a zürichi rendőrségre, ahol a svájci titkosszolgálat két képviselője másfél órán át kérdezte a nézeteiről és arról is, hogy ismeri-e a Romániában merényletkísérlettel vádolt Beke Istvánt, és a Beke felbujtásával vádolt Szőcs Zoltánt. Hozzátette, a svájci titkosszolgálat ügynökei cáfolták, hogy a román hatóságok kérésére hallgatták volna ki, és ezt követően sem foganatosítottak semmilyen intézkedést ellene. Megjegyezte azonban, hogy egyelőre elkerüli Romániát, mert attól tart, hogy őt is letartóztatják.

A Maszol hozzátette: az erdőszentgyörgyi származású, gépészmérnöki végzettségű Sebestyén-Teleki István 1987 óta él Zürichben, ahol a helyi műszaki egyetem előadótanára és kutatójaként dolgozott. 2012-ben a Magyar Polgári Párt (MPP) erdőszentgyörgyi polgármesterjelöltje volt, a választást azonban elvesztette.

A DIICOT májusban emelt vádat Beke István és Szőcs Zoltán ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2015. december elsején, a román nemzeti ünnepen petárdákból készült bombát akartak felrobbantani Kézdivásárhelyen. A két férfi házi őrizetben várja az ítéletet a perben, melynek érdemi tárgyalása szeptemberben kezdődött el a bukaresti legfelsőbb bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.