Susan Sarandon lenácizta a pápát

Érdekes fordulatot vett az amerikai színésznő egyik interjúja a Hamptons Filmfesztiválon.

A színésznő elmesélte, hogy tiltakozásul a halálbüntetés ellen, küldött egy példányt a pápának a Ments meg, Uram! című regényből, amelynek filmváltozatában ő játssza az egyik főszerepet. Majd rögtön pontosított: „Az előzőnek, nem ennek a nácinak, aki most van.” Az interjú készítője, a szintén színész Bob Balaban próbálta elterelni a szót, ám a 65 éves színésznő nem hagyta és még egyszer megismételte kijelentését.

Sarandont a Ments meg, Uram! című filmben nyújtott alakításáért 1996-ban Oscar-díjjal jutalmazták. A színésznő Helen Prejean nővér szerepét játszotta, aki levelet kap egy halálra ítélt bűnözőtől (Sean Penn), amely arra kéri, mentse meg őt a halálbüntetéstől.

Bill Donohue, az amerikai Katolikus Liga elnöke obszcénnek titulálta a színésznő kijelentéseit, hozzátéve, a nácizás példátlan tudatlanságra vall, hiszen Joseph Ratzinger (a későbbi XVI. Benedek) besorozása a Hitlerjugendbe akkor történt, amikor az kötelező volt minden 14 éves német fiú számára. Donohue felidézte, hogy a későbbi Ratzinger végül dezertált a náci ifjúsági szervezetből. A zsidók pontosan ezért tartják barátjuknak és nem ellenségüknek – zárta mondanivalóját a katolikus közéleti személyiség.

Sarandon a szakmája jelentette világhírnéven túl emberi jogi aktivistaként is ismert: az UNICEF jószolgálati nagykövete 1999 óta, amelynek keretében olyan ügyek mellett hallatta a hangját, mint az éhínség és AIDS elleni küzdelem.

Susan Sarandon
Actress Susan Sarandon speaks to girls at her table at a Girls Mentoring Luncheon, also attended by U.S. first lady Michelle Obama, at the Governor's Mansion in Denver, Colorado November 16, 2009. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES POLITICS ENTERTAINMENT EDUCATION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.