Súlyvesztésben a román ortodox egyház

Mélypontra süllyedt a Román Ortodox Egyház (BOR) bizalmi indexe. A CCSB intézet február 7-12 között végzett felmérése szerint mindössze 66 százalék vallotta azt, hogy nagyon vagy többnyire bízik az egyházban. A BOR iránti bizalom először süllyed 70 százalék alá a 89 százalékban ortodoxok által lakott országban.

A BOR megpróbálta minimalizálni a felmérés jelentőségét. „Az eredmény relatív, meglátják, hogy egy hónap múlva ismét elérjük a nyolcvan százalékot” – kommentálta a kutatást a pátriárka szóvivője. Constantin Stoica egyúttal kétségbe vonta az adatok valódiságát, hozzátéve: ha igazi felmérést akarnak az egyházba vetett bizalomról, a templomokban kell körülnézni, azok pedig tele vannak hívőkkel.

Mirel Palada, a CCSB igazgatója szerint a képlet nem ennyire egyszerű. A felmérésben nemcsak a BOR példátlanul alacsony bizalmi indexe meglepő: új az is, hogy az egyház fejét, Daniel pátriárkát három politikus is megelőzi a népszerűségi listán. Márpedig erre eddig nem volt példa. Ennek ellenére Palade nem zárja ki teljesen, hogy mint fogalmazott, „megbotlott a grafikon”, vagyis hirtelen és időleges kilengéssel állunk szemben. Mégis sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a BOR megítélésén makacs foltot ejtettek az egyház társadalmi felelősségvállalásáról, pontosabban annak hiányáról az utóbbi időben zajló viták.

Február elején két tucat civil szervezet nyílt levélben kérte a Parlamenttől a költségvetési törvény vitája kapcsán, hogy állítsa le az egyházak állami finanszírozását, és fordítsa az így megtakarított pénzt az oktatásra, kutatásra, egészségügyre. „A különböző felekezetek évente 540 millió eurót kapnak a költségvetésből, a román bruttó termék 0,4 százalékát. Összehasonlításként emlékeztetünk, hogy a kifizetetlen gyógyszerszámlák összértéke a GDP alig 0,3 százalékának felel meg” – fogalmaz a tiltakozó levél.

Akadtak, aki kiszámolták, hogy ennyi pénzből meg lehetne duplázni a tanárok és az orvosok fizetését. „A templomok száma máris meghaladja az iskolákét és a kórházakét együttvéve, és több pap van, mint orvos. Az utóbbiak az élet- és szakmai színvonaltalanság miatt emigrálnak, a papoknak viszont nincs okuk elmenni” – kommentálta a költségvetés elfogadását Florin Iaru, a legnagyobb példányszámú napilap, az Adevarul szerzője Román Ortodox Köztársaság című írásában.

Az ortodox hivatalosan már nem, de gyakorlatilag most is államvallás Romániában. Az ellentmondásos helyzetre jó példa, hogy az egyházak jogállásáról szóló, nyugati nyomásra módosított törvény kihirdetésekor Traian Basescu államelnök kijelentette: noha a törvény szerint a BOR nem „nemzeti egyház” többé, ő továbbra is annak tekinti. Nem csoda tehát, hogy a civilek tiltakozása ellenére az egyházak idén is megkapják a „jussukat” az állami költségvetésből.

Hívők imádkoznak a pátriárka palotája előtt Bukarestben
Romanian Orthodox believers pray at the Patriarchal palace in Bucharest October 25, 2006. Thousands of Orthodox believers gathered here to attend a mass during a three-day celebration of Saint Dimitrie, the patron saint of Romania's capital. REUTERS/Mihai Barbu (ROMANIA)

Pedig újabban már nemcsak a sajtó és az értelmiségi elit látja, hogy óriási szakadék tátong az egyház társadalmi szerepvállalása és az államtól kapott kedvezmények között. A napokban a szilágysági hívek megpróbálták elkergetni a püspöküket, miután kiderült, hogy Petroniu Florea kétmillió eurót költött az új székhelyére. – Nincs szükségünk olyan püspökre, aki luxusban él a mi pénzünkön. Építsen öregotthont, ne püspöki székhelyet! – így az egyik tiltakozó. A hívek felháborodását jelzi, hogy az amúgy babonás emberek benyomultak a templomba, és ott skandálták: „Kifelé!” Egyikük felrótta, hogy a püspök tízezer eurós karórát hord és 50 ezer eurós autóval furikázik, sőt festi a haját és a szakállát, ami méltatlan egy püspökhöz. Az ortodox kánon szerint ugyanis püspök csakis nőtlen szerzetes lehet.

A Petroniu Floreát elkergetni akaró hívek Facebook-oldalt is létrehoztak, ahol a hozzászólók nem éppen ortodox kifejezésekkel írták le, mit gondolnak arról, hogy a BOR az állami költségvetésből, donációkból és különböző díjakból is pénzhez jut, miközben adómentességet élvez.

Ortodox pap imádkozik háttal a hívőknek a bukaresti pátriárka templomában
An Orthodox priest attends a religious service at the Patriarchal Church in Bucharest October 26, 2008. Thousands of Orthodox believers gathered at the church to attend a mass marking the re-saintification of the church during a three-day celebration of Saint Dimitrie, the patron saint of Romania's capital. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.