galéria megtekintése

Struccpolitika a Felvidéken

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 12. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Robert Fico az elmúlt két és fél év alatt ismét egyértelművé tette, hogy a szlovákiai nemzeti kisebbségek helyzete nem tartozik a prioritásai közé.

Meg is szüntette a kisebbségeket felügyelő miniszterelnök-helyettesi posztot, és az egészet rásózta Miroslav Lajcák külügyminiszterre, aki ezt amolyan koloncként viseli – magyarázta kérdésünkre Rudolf Chmel, Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete, a Híd párt képviselője.

– Több mint egy éve kellő jogkörök híján lemondott a kormánybiztosi tisztségről A. Nagy László, az utódját azonban máig nem nevezték ki. Ráadásul Fico, korábbi ígéretei ellenére, a szlovákiai magyarok jogállását rendező status quót is többször megsértette. Mindezt az Orbán-kabinet szótlanul szemléli, a Magyar Közösség Pártja pedig amolyan örökzöldként a Benes-dekrétumok ügyét és az autonómia igényét fujdolgálja – folytatta Chmel.

– Más, hatásosabb tiltakozásra nincs kurázsijuk. A budapesti kormányfőnek a szlovákiai magyarokkal kapcsolatos struccpolitikája nyilván abból a felismerésből ered, hogy az anyaországban az ő gondjaikból nem lehet belpolitikai ügyet, tőkét kovácsolni, az erdélyi magyar kisebbségéből viszont annál inkább. Ezért alacsonyította másodrendűvé a felvidéki magyarság helyzetét, ezért sétált be Robert Fico kelepcéjébe, aki elsősorban gazdasági együttműködésre hajlandó. Mindkettőjük érdeke jelenleg az, hogy a szlovák–magyar viszonyban indulatokat gerjesztő, olykor irracionális vitákat a szőnyeg alá söpörjék – mondja Chmel.

 
Magyar iskola Kassán
Kocsis Zoltán

Önző politikájuk nyilvánvaló bizonyítéka, hogy egyik kormányfő sem áll szóba a Híddal, amely megalakulásakor a tényleges szlovák–magyar együttműködést és megbékélést tűzte a címerére, és amely következetesen bírálja Robert Fico kisebbségellenes, Dél-Szlovákiát mostohagyerekként kezelő politikáját.

– De mi nem óhajtjuk a lekezelő anyaországi gyámkodást sem. Jómagam is kíváncsian várom, meddig tart ez a bratyizás, vajon Robert Fico meddig tűri el szótlanul és tétlenül a magyar nemzet határok feletti és közjogi egyesítését egyre hangosabban hirdető budapesti megnyilvánulásokat. S vajon Orbán Viktor mikor gondolja úgy, hogy érdeke szót emelni a szlovákiai magyarság jogállásának korlátozása, megmaradásának veszélyeztetése ellen? – tette fel a korántsem költői kérdést a pozsonyi politikus.

A hivatalos pozsonyi és budapesti megnyilatkozások egyaránt kiválónak minősítik a szlovák–magyar politikai viszonyt, habár azt azért hozzáteszik, hogy a két fél között vannak vitás kérdések, amelyekről a kormányközi vegyes bizottságok igyekeznek közös nevezőre jutni.

– Két év alatt tudomásom szerint egyetlen úgynevezett érzékeny témában sem sikerült zöld ágra vergődni, még közelíteni sem az álláspontokat – mondta lapunknak Huncík Péter.

A neves író, pszichiáter, aki a Somorja (Samorín) székhelyű Fórum Kisebbségtudományi Intézet egyik alapító tagja, hozzátette: – Szomszédkapcsolatainkat egyértelműen Orbán Viktor és Robert Fico két és fél évvel ezelőtt kötött alkuja határozza meg. A szlovák miniszterelnök belpolitikai ügynek tartja a kisebbségiek ügyét, magyar partnerének pedig jelenleg nem érdeke, hogy újabb frontot nyisson. Egyértelműen Erdélyre összpontosít, ahol ugyancsak pragmatikus és cinikus szempontokat követ. Jól tükrözi ezt az egy ideig kiváló, majd pedig elhidegülő kapcsolata Traian Bacescu államfővel, miként az a hullámvasút is, amelyre a Fidesz ültette az RMDSZ-t.

Az elmúlt négy évben a magyarországi kormánypárt kiépítette a határon túli magyar pártok és politikusok klientúrahálóját is. Anyaországi, újabban brüsszeli pozíciók révén és más eszközökkel is kilóra veszi meg őket cserébe azért, hogy Orbánék minden lépésére bólogassanak, esetleg nagyokat álmodjanak. Ezért is szélcsend jellemzi a szomszédkapcsolatokat. Ám a két, egyaránt hatalmas egóval rendelkező kormányfő közül bármelyikük bármikor véget vethet ennek a csaknem idilli állapotnak, ha a személyes, vagyis a belpolitikai érdekeik úgy kívánják – szögezte le Huncík Péter.

Kapcsolódó cikkek

Kormányon marad az RMDSZ

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.