Strasbourg előtt az azeri baltás gyilkos ügye

Májusig hivatalos választ kell adnia Magyarországnak és Azerbajdzsánnak is a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság kérdéseire az azeri baltás gyilkos ügyében.

Ramil Safarov Budapesten, egy NATO-tanfolyamon ölte meg örmény katonatársát, katonatársát 2004-ben Budapesten. Tettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, szabadlábra helyezése legkorábban harminc évvel később lett volna lehetséges – emlékeztetett a hírt közlő Armenpress.

Ám 2012 nyarán a magyar hatóságok Safarovot átadták Azerbajdzsánnak, ahol a férfit hősként ünnepelték, az elnöki amnesztia mellé pedig életjáradékot is kapott. Az áldozat, Gurgen Margarjan családja fordult a strasbourgi bírósághoz. Érvelésük szerint az örmény katonát etnikai indíttatásból ölte meg Safarov, amit Azerbajdzsán helyeselt és elfogadott azzal, hogy megkegyelmezett neki.

Margarjan családja emellett úgy véli, Magyarország megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény második bekezdését azzal, hogy kiadta Safarovot Azerbajdzsánnak anélkül, hogy biztosítékot kért volna arra, hogy ott a teljes büntetését le fogja tölteni.

Safarov kiadatása Azerbajdzsánnak diplomáciai viharokat is kavart, amelyek nyomán  a magyar kormány azzal védekezett, hogy az átadásra a nemzetközi jognak megfelelően kerítettek sort, a bakui igazságügyi minisztérium pedig azt ígérte, hogy az ítéletet nem változtatják meg, csak arról van szó, hogy az életfogytiglant Safarov a hazájában töltse le.

Az előző amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis tavaly megjelent könyvében úgy emlékszik vissza, Safarov átadása volt az a pont, amikor rájött, a magyar kormány nem megbízható partner.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.