galéria megtekintése

Stoppoltuk a béremelést, de a régióban igazából mindenki

Több tagállam – köztük Magyarország is – kifogásolja azt a tervezetet, amely szerint az ideiglenesen másik EU-tagállamba küldött, de a hazai munkaadó által fizetett munkavállalóknak ugyanakkora bért kellene kapniuk, mint fogadó állambéli kollégáiknak.

Blokkolnák a fizetések egységesítéséhez vezető tervet
Blokkolnák a fizetések egységesítéséhez vezető tervet
Reuters

Sárga lapot mutatott fel a brüsszeli döntéshozóknak 11 tagállam – köztük Magyarország – parlamentje, amikor hivatalos levélben emelt kifogást a kiküldött munkavállalókról szóló európai uniós irányelv tervezett módosítása ellen. A nemzeti képviselő-testületek azt nehezményezik, hogy a jogszabályt beterjesztő Európai Bizottság túllépte a hatáskörét, mert olyan javaslatot tett, amelyről nem uniós, hanem tagállami szinten kell dönteni.

Mint lapunk is beszámolt róla, a testület azt szeretné törvénybe iktatni, hogy az ideiglenesen egy másik EU-tagállamba kiküldött, de a hazai munkaadójuk által fizetett munkavállalók ugyanakkora bért kapjanak, mint a fogadó államban dolgozó kollégáik. A szabály ugyanis jelentős versenyhátrányba hozná a fejlettebb országokban – főként az építőiparban, a szállítmányozásban és a vendéglátóiparban – a helyieknél olcsóbban dolgozó közép- és kelet-euró­pai, köztük magyar vállalkozásokat.

 

A döntéshozatalt megakasztó levéláradathoz a régió országai közül csupán Szlovénia nem csatlakozott, a nyugat-európai Dánia azonban igen. Mivel a kifogást emelő nemzeti parlamentek száma meghaladja az előírt minimumot, az Európai Bizottság köteles felülvizsgálni a javaslatát.

Christian Wiegand szóvivő közölte: a testület kiegyensúlyozottnak, az uniós szabályokkal összhangban levőnek tartja azt, és alapos megfontolás után dönt a továbbiakról. Ez lehet a kezdeményezés visszavonása, módosítása vagy fenntartása. Utóbbi esetben az Európai Parlamentnek és a Miniszteri Tanácsnak megküldött indokolt véleményben kell alátámasztania a döntését. Az úgynevezett „sárga lapos eljárásnak” nincs határideje, de a bizottsági válasz elkészültéig leáll az irányelv brüsszeli tárgyalása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.