Spanyolok tízezrei várják türelmetlenül a radikális baloldal győzelmét

Több tízezer ember gyülekezik Madridban, ahol a radikális baloldali párt, a Podemos hívott össze szombaton „A változás menete" néven megszorítás-ellenes demonstrációt. A görög Sziriza spanyolországi „testvérpártja" ezzel megkezdte a felkészülést az idei választásokra, amelyen a jóslatok szerint nagyon jó eredményt érhet el.

Karneváli a hangulat Madrid belvárosában, ahol tízezrek vonulnak az egy éve alakult radikális baloldali párt, a Podemos szervezte meneten. Az El País helyszíni riportja szerint a spanyol köztársasági zászlók tengerében számos görög lobogót látni, emlékeztetőként a görög testvérpárt”, a Sziriza múlt vasárnapi győzelmére. „Tik-tak" – kiabálják az emberek, bízva benne, hogy letelt a néppárti kormány és a szocialista ellenzék ideje, a helyüket pedig hamarosan a Podemos veszi át.

A tömeg Madrid központjában, a Puerta del Solon. Az ellenérvekre már nem kíváncsiak
A tömeg Madrid központjában, a Puerta del Solon. Az ellenérvekre már nem kíváncsiak
Sergio Perez / Reuters

A Podemos számára az első megméretést a márciusi andalúziai tartományi választások jelentik, amelyre a szakértők az év végi parlamenti választások lakmuszpapírjaként tekintenek. És hiába alig egy éves a Pablo Iglesias vezette párt, a közvélemény-kutatások a győzelmet sem tartják kizártnak. A múlt vasárnap a Szirizát győzelemre vivő új görög miniszterelnökhöz, Alexisz Cipraszhoz hasonlóan Iglesias is gyakran kel ki a megszorítások és a trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – ellen, valamint többször is hangoztatta, hogy győzelem esetén a hatalmat a nép kezébe kívánja adni.

A tömegben feltűntek görög zászlók is
A tömegben feltűntek görög zászlók is
Susana Vera / Reuters

Bár emiatt Iglesiast és a Podemost is sokan vádolják populizmussal, az életképes vízió hiányával, a párt egyelőre szárnyal,  Spanyolországban legalábbis sokan már a hitüket vesztették mind a kormányzó konzervatív Néppártban, mind a jelenleg ellenzékben tengődő szocialistákban (PSOE), a helyzetet pedig csak tetézte, hogy a válság utáni nehéz időkben sorozatossá váltak a korrupciós botrányok. Az új párt ilyen szempontból egyelőre makulátlan bizonyítvánnyal büszkélkedhet, a Sziriza győzelme egyelőre nagy lendületet ad, amelyet Iglesias ki is használ. „Görögország megmutatta, hogy meg lehet csinálni. Mutassuk meg mi is" – mondta a Podemos vezetője a Sziriza győzelmének estéjén.

Populista, de népszerű. Ahogy Görögországban Ciprasz, Iglesias is gyakran kel ki a megszorítások ellen
Populista, de népszerű. Ahogy Görögországban Ciprasz, Iglesias is gyakran kel ki a megszorítások ellen
Marcelo Del Pozo / Reuters

Azt, hogy a politikai ellenfelek kezdenek tartani a Podemostól, ékesszólóan jelzi a PSOE vezetőségének az egyik hétvégi közleménye, amely felszólítja Iglesiast, hogy „hangoskodás helyett" inkább az elképzeléseivel kampányoljon. „Az emberek problémáit megoldó javaslatokat és megoldásokat követelünk" – hangzik a Sziriza ellenfeleit idéző dokumentum, amelynek érveire azonban a szombati tüntetésből ítélve a spanyolok sem túlságosan kíváncsiak már.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.