Spanyol vadászgépek Gibraltár felett

A montázst a valenciai Callosa de Segura polgármestere tette fel a Facebookra. A brit exklávé kiakadt, az interneten már megy a háború.

A szikla csúcsára spanyol zászlót tűztek ki. Tövében egy egységnyi spanyol katona tiszteleg, a levegőben pedig vadászgépek húznak el, sárga és piros csíkot hagyva maguk után. És mi más, egy bika árnyképe is elfért azon a montázson, amellyel a valenciai Callosa de Segura polgármesterének sikerült magára haragítania a spanyolországi brit exklávé, Gibraltár harmincezer lakóját. Javier Pérez Trigueros a Facebookra tette fel a képet, ami után betelt a pohár, a gibraltári kormányzó, Fabian Picardo elutazott Londonba a brit kormánnyal tárgyalni a hetek óta tartó feszültségről.

A botrány a nyáron tört ki, akkor, amikor a gibraltári hatóságok betontömbökből tenger alatti mesterséges zátonyt emeltek, állítólag azért, hogy spanyol halászok ne hatolhassanak be a brit felségvizekre, amire válaszul Madrid szigorított a határellenőrzésen, és elkezdte csak úgy fejenként ötven euróval megsarcolni az átlépő autókat. A konfliktus egyik múlt heti epizódjában s spanyol polgárőrök speciális búvári egysége, a GEAS alámerült, és kitűzött egy spanyol zászlót a mesterséges zátonyra. Picardo hetek óta rengeteg halálos fenyegetést kap, a kormányzati email-címeket pedig elárasztják a levelek arról, hogy Gibraltár spanyol föld, amelyről takarodjanak a britek.

Stuart Green, a gibraltári kormányzat szóvivője bejelentette, ha „Szíria is engedi” Picardo szerdán Londonban Wllliam Hague külügyminiszterrel fog tárgyalni a spanyol fenyegetésekről. A gibraltári határon a szigorítás óta három-négy óra a várakozási idő.

Ami a Trigueros-montázst illeti, azt a gibraltáriak az interneten ízekre szedték. Keményen beindult az ő fantáziájuk is: Gyors konfliktus, sok vérrel, a spanyolok veszítenek – írta egyikük, Joe Jackson egy képzeletbeli brit-spanyol háborúról.

Játszadozó berber makákók Gibraltáron. Európában csak itt élnek majmok
Gibraltar monkeys play with each other on the top of the Rock of Gibraltar overlooking the colony April 16, 2008. A pack of at least 25 of Gibraltar's famous monkeys are being culled because they are a nuisance and a threat to health in some of the Rock's tourist areas. REUTERS/Anton Meres (BRITAIN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.