galéria megtekintése

Még sosem látta örökbe adott fiát, de küzd érte az apa

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 27. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

A fellebbviteli bíróság Franciaországban elutasította a biológiai apa keresetét, aki szerette volna gyermekét az örökbe fogadó családtól visszaszerezni. A biológiai anya a kisfiút a szülés után adoptálásra átadta. Az apának a láthatást sem engedélyezik.

Az örökbe fogadó szülők szívéről hatalmas kő esett le – a gyermeke visszaszerzésére törekvő, a fellebbviteli bíróságon azonban elbukott apa igazságtalanságról, gyerekrablásról beszél. Franciaországban komoly vihart kavar a Célestin-ügy. A keresztnév egy másfél éves kisfiúé, akiért elkeseredett jogi küzdelmet folytat a biológiai apa, a most 29 éves Yoan Delorme.

Yoan Delorme meg sem áll Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig
Yoan Delorme meg sem áll Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig
Jean Sebastien Evrard / AFP

Delorme börtönbüntetését töltötte, amikor a volt élettársa 2013 áprilisában világra hozta a korábbi kapcsolatukból származó kisfiukat, Célestint. A 2011 óta szabadságvesztését töltő férfinak a nővel 2012 novemberétől, a terhesség harmadik hónapjától nem volt kapcsolata. Így azt is csak később tudta meg, hogy egykori élettársa a biológiai szülők nevének megadása nélkül, anonimitásban szült, a kisfiút pedig adoptálásra azonnal átadta a gyámügyi hatóságoknak.

 

Delorme 2013 júliusában, néhány órával az örökbefogadási határozat után benyújtotta apasági igényét, ezt azonban a gyámhatóság nem vette figyelembe. A kisfiú az őt örökbe fogadó családhoz került, a negyvenes éveikben járó nevelőszülők a kezdetektől nagy szeretettel vették körül. Ám Célestin adoptálásába a Nantes környékén élő biológiai apa nem akart belenyugodni. Perre vitte az ügyet, szerinte a gyámügy súlyos hibákat követett el az eljárásban.

Idén áprilisban első fokon neki ítélték a kisfiút.

Rennes-ben a fellebbviteli bíróság most ezt a hét hónappal ezelőtt hozott, a fellebbviteli fórum előtt az ügyészség által is támogatott döntést bírálta felül. Indoklásul azt hozták fel: a gyermek érdeke, hogy a nevelőszülőknél maradjon. A másodfokú határozat értelmében Delorme-nak a kisfiú láthatásához sincs joga.

A csalódott biológiai apa a rennes-i ítélethirdetés után azt mondta a sajtónak:

nem hagyja annyiban a dolgot.

Először a legfőbb bírói fórumhoz, a Semmítőszékhez fordul, és ha ott sem jár sikerrel, meg sem áll Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig. A költöztetőként dolgozó férfi azt nyilatkozta, hogy még fotót sem látott ugyan a fiáról, de várja haza a neki kialakított szobába. Delorme a Franciaországban utazó embereknek (gens de voyage) hívott vándorcigány családból származik, igaz, a szülei már letelepedtek, és a férfi a család tulajdonában lévő telken, egy lakókocsiban él. A nevelőszülők azt mondják: a legjobb francia gyerekpszichológusok egyetértenek abban, hogy a környezetváltozás drámai hatással lenne a kisfiúra. Célestin esetleges „visszaszolgáltatása” szerintük a családi harmóniájuk durva megsértése lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.