galéria megtekintése

Soros szerint van még lejjebb

11 komment


Horváth Gábor

A gazdasági bizonytalanság, a menekültválság és Donald Trump fenyegető árnyéka miatt pesszimista jóslatok jellemzik az idei Világgazdasági Fórumot. A svájci síparadicsomban ezzel együtt színes forgatagot alkotnak a részt vevő politikusok, gazdasági szakemberek, tudósok és a Bonóhoz, Leonardo DiCaprióhoz vagy Emma Watsonhoz hasonló hírességek.


A szerdától szombatig tartó program hivatalosan a negyedik ipari forradalomról szól. Az első a gőzgéppel, a második a villanyárammal, a harmadik a számítógépekkel érkezett, a következőt pedig a mobil eszközökkel összekötött milliárdok kommunikációjától, a tárgyak internetjétől, a vezető nélküli autóktól, a robotoktól és a mesterséges értelemtől várják a szervezők. Addig is be kell azonban érnünk a hús-vér emberekkel, például a 85 esztendős Soros Györggyel.

Bár jó ideje nem foglalkozik már befektetésekkel, most azt tanácsolta, hogy a tőzsdén érdekeltek játsszanak az amerikai részvények esésére, a dollár erősödésére és vegyenek államkötvényt. Napjaink legérdekesebb kérdései kapcsán Hillary Clintont nevezte a legfelkészültebb amerikai elnökjelöltnek, Donald Trumpról azt mondta, hogy az Iszlám Állam malmára hajtja a vizet.

Szerinte Kína megkésett a gazdasági modellváltással, és ezért nagyot fog koppanni, Oroszországnak pedig legfeljebb két évre van elég tartaléka, ami megmagyarázza, miért vág bele Vlagyimir Putyin olyan kalandokba, mint például a szíriai háború. Soros udvariasan beszélt Angela Merkelről, aki, mint fogalmazott, „tőkét veszített”, amiért Németország nem készült fel eléggé a menekültek befogadására.

 

John Kerry amerikai külügyminiszter a szélsőséges iszlám fegyveresek elleni harcot helyezte beszéde középpontjába. Három dolgot nevezett ebből a szempontból különösen fontosnak: a jó kormányzást, a fiatalok lehetőségeinek bővítését, illetve az iszlámot kihasználó és elferdítő bűnözők elleni küzdelmet. Szerinte a világban a korrupció évente 2600 milliárd dollárt visz el, és azt tanácsolta, hogy az üzleti élet képviselői mindenütt kérjék számon a kormányoktól az ellene való fellépést. Talán kissé túlzott derűlátással, de azt mondta, hogy az összes érdekelt kormány érdekelt a szíriai háború befejezésében.

John Kerry Davosban
John Kerry Davosban
Reuters

Az ENSZ élelmezési programjának vezetője szerint ugyanakkor Szíriában 400 ezer ember él tizenöt, a külvilágtól a harcok által elvágott területen. Ertharin Cousin azt mondta, hogy az országon belül 3,9 millió, a szomszédos államokban lévő menekülttáborokban további 1,9 millió emberhez juttatnak el rendszeres élelmiszersegélyt, ám összesen hétmillióan szorulnának rá. Ezért ügynöksége több mint száz jótékonysági szervezettel közös felhívásban sürgette a szíriai konfliktus befejezését.

Arra, hogy mi mindenre alkalmas a davosi fórum, jó példa Mauricio Macri argentin elnök és David Cameron brit kormányfő találkozója – a két ország az 1982-es falklandi háború óta alig van beszélő viszonyban. Eljött Svájcba Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is, egyrészt, hogy találkozzon Joe Biden amerikai alelnökkel és Kerryvel, másrészt azért, hogy érveljen kormánya újabb földfoglaló intézkedései mellett. Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár a ciprusi görög-török megbékélésen dolgozott Davosban, Li Juan-csao kínai alelnök pedig igyekezett megnyugtatni a piacokat, hogy hazája hosszabb távon is képes a közepes, illetve annál gyorsabb ütemű fejlődésre.

Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum házigazdája Bonóval érkezett
Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum házigazdája Bonóval érkezett
RUBEN SPRICH / Reuters

Az Európai Központi Bankot vezető Mario Draghi arra figyelmeztetett, hogy a kontinens társadalmát meg fogja változtatni a mostani menekültáradat. Több pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy növelni kell a menekültek beillesztésére vagy éppen távol tartására fordított eurómilliárdokat. Az utóbbira jó példa a holland Jeroen Dijsselbloem, aki szerint csökkenteni kell az Európába érkezők számát. David Miliband volt brit külügyminiszter, a Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) elnöke viszont úgy véli, Európának csak két választása van, a szervezetlen, kaotikus beáramlás vagy egy jól szervezett rendszer kialakítása.

Az egyik kísérő rendezvényen a Harry Potter-filmek női főszereplője, Emma Watson színésznő beszélgetett tíz, a nemek egyenlősége mellett elkötelezett férfi vállalatvezetővel. A konklúzió: sosem lesz teljes az egyenlőség, ha a fiúk és lányok, a férfiak és nők nem együtt vesznek részt az ezért folyó küzdelemben.

Se Orbán, se Matolcsy, se Varga

A magyar kormányt évek óta nem érdekli a davosi Világgazdasági Fórum, amely pedig jó alkalom lenne politikája magyarázatára és a személyes kapcsolatépítésre. A hivatalos felszólalók listáján – Soros György kivételével – sem tavaly, sem idén nem találtunk magyar nevet. Persze nem volt ez mindig így. 2000-ben Orbán Viktor, 2007-ben és 2008-ban Gyurcsány Ferenc is elment Davosba, Medgyessy Péter pedig egykor a fórum húsztagú tanácsadó testületének is tagja volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.