Soros: Ez harc az európai értékekért folyik

A nyílt társadalom eszméjét támadások érik – mondta a Népszabadságnak Soros György egy brüsszeli konferencián.
A romák integrációjáról csütörtökön Brüsszelben rendezett konferencia megnyitóját követő sajtótájékoztatón lapunk azt kérdezte a magyar származású amerikai üzletembertől, hogy az Európában erősödő populizmus, nacionalizmus és idegengyűlölet nem hátráltatja-e a romák és más kisebbségek társadalmi befogadásának folyamatát, és a nyílt társadalom általa képviselt és támogatott eszméjét?

– Egyetértek önnel: a nyílt társadalom eszméjét támadások érik. Ez nem csak a romákat, hanem a menekülteket is érinti. Úgy gondolom, hogy ez harc az európai értékekért folyik. Mindazért, amiért Európa kiáll. Együtt kell megvédenünk azokat az értékeket, amelyek az Európai Unió létrehozásához vezettek – mondta lapunknak Soros György, aki hosszú évtizedek óta jelentős pénzzel támogatja a romák társadalmi felzárkóztatását, és a liberális, demokratikus értékeket képviselő civil társadalmat Európában, valamint a világ más térségeiben.

A filantróp üzletember a konferencián többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a romák integrációját akkor sem hanyagolhatják el az egyes országok, amikor a menekültválság kezelése elsődleges fontosságú feladattá lépett elő. Szerinte e kisebbség sikeres felzárkóztatása példát mutathatna a migránsok társadalmi beilleszkedéséhez is. Soros szerint Európa legnagyobb kisebbségének integrálása olyan hosszú távú cél, amely csak nemzedékek múlva valósulhat meg.

A sajtótájékoztatón többen is megkérdezték Soros Györgytől: mit szól ahhoz, hogy egyes kormányok felforgatással vádolják, és egyes számú ellenségüknek tartják, de a választ elhárította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.