galéria megtekintése

Sokkolták Európa szívét

Brüsszelt, az Európai Unió fővárosát is elérte a terror: London, Párizs és Madrid után Belgium fővárosát is sokkoló támadás érte. A Népszabadság helyszíni riportja a tragédia helyszínéről dermesztő mondatokkal, összefogásról szóló történetekkel, s azzal a tanulsággal: a brüsszeliek sem hajlandók félni.

- Teljesen ki vagyok bukva, haza akarok menni

– mondta a Népszabadságnak Olivia Van De Zande, aki egy gyorsétteremben dolgozik egy megállóra a Maelbeek metróállomástól, ahol az egyik robbanás történt. – Fiatal vagyok, és ilyet még sosem éltem át. De azt hiszem, hozzá kell szoknunk, hogy akár meg is halhatunk, ha felszállunk a metróra vagy elmegyünk a barátokkal vacsorázni – tette hozzá.

Amikor délelőtt a Maelbeekhez tekertem a biciklimmel a merénylet hírére, még nem lehetett felmérni, milyen súlyos támadás történt Brüsszel szívében. Arról is csak előzetes jelentések szóltak, mekkora méretű a pusztítás a repülőtéren.

 

Rendőr lengette a kezét, innentől már nem lehetett továbbmenni, a metróállomás környékén egyre nagyobb területet zártak le.

Belgium gyászol
Belgium gyászol
Reuters

– Nagyon sok sebesült van, valószínűleg halott is – mondta egy rendőrnő egy automata gépkarabélyt lóbálva az oldalán.

A Maelbeek megálló az Európai Unió intézményeinek központjában van, pár száz méterre az Euró­pai Bizottság székhelyétől, a Berlaymont épülettől, egy kőhajításnyira az Európai Tanács épületétől, ahol huszonnyolc európai vezető részvételével az EU-csúcsokat tartják.
A környékbeli épületekből kiterelték a dolgozókat, és megállás nélkül érkeztek a ­szirénázó mentő­autók, jelezve: óriási a pusztítás. A metróban ragadt embereket közben úgy menekítették ki, hogy a föld alatti síneken kellett gyalogolniuk a következő megállóhoz.

A Maelbeek megállóval szembeni bizottsági épületben ­dolgozó Hódosi Róbert később érkezett munkába, de érezte, ahogy megrezzen a levegő, amikor robbant a bomba. Kollégája, aki busszal jár munkába a párizsi terrortámadások utáni brüsszeli zárlat óta, és nem meri használni a metrót, ami akkor napokig le volt zárva, látta a metrómegállóból kitörő tűzcsóvát. – Az életnek mennie kell tovább, nem költözünk el Brüsszelből, de azt már a párizsi támadások után kértük a többi szülővel együtt, hogy erősítsék meg a bölcsőde védelmét – mondta a Népszabadságnak Hódosi.

Az EU-negyed ­szellemvárosra emlékeztetett kedd délben, a bizottság előtt félárbócra eresztették az uniós lobogókat. Hétköznapokon öltönyös férfiak sietnek találkozókra, a kávézók tele, kedden azonban egy lélek sem volt az utcákon az EU-negyedben.

A belga főváros többi részében kevéssé érződött a támadás hatása. Sokkal többen sétáltak az utcákon, mint az megszokott, hiszen a tömegközlekedés leállt. A brüsszeli hangulat emlékeztetett a ­2005-ös londoni támadások utáni életérzésre: megtámadtak minket, de mi megyünk tovább.

A sokkoló, brutális támadás sokakat összehozott. Autósok segítették a városban ragadtakat, egy hölgy a központi pályaudvarnál ajánlotta fel, hogy elvisz négy embert, ha ugyanabba az irányba mennek. Körülbelül ötszáz ember várta türelmesen, hogy bejuthasson a pályaudvarra, ahova csak szigorú ellenőrzés után, tízes csoportokban engedték be a hazautazni vágyókat.

– Nem vagyok meglepve, hogy ez történt – mondta Patrick Bollen a tömegben. Az informatikai szakember is hazafelé igyekezett. Salah Abdeslam elfogása után ez várható volt, bár szerintem ezt korábban kitervelték.

– Nem félek felszállni a vonatra. Nem változtatunk az életvitelünkön, hiszen ez a terroristák célja

– mondta.

– Nem hiszem, hogy újra teljesen lezárják a várost, a múltkor sem működött – mondta egy másik férfi utalva arra, hiába zárták le a hatóságok Brüsszelt négy napra a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás után, az egyik feltételezett elkövetőt csak múlt pénteken kapták el Brüsszelben.

– Nem félünk, élni kell tovább

– vélekedett egy másik férfi az EU-negyed sarkában.

Tette ezt akkor, amikor Brüsszelt is elérte a terror. A könnyed felszabadultság, a híres szürrealista festőművész, Magritte éteri világa megrendült, de a brüsszeliek eltökéltnek tűnnek: nem hagyják magukat megfélemlíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.