Sokkoló győzelmet szerzett a szélsőjobb Ausztriában

Vasárnap este öt órakor mindenütt bezártak a szavazóhelyiségek Ausztriában, alig egy órával később már tudni lehetett, hogy ki az a két személy, aki a második fordulóban megmérkőzik egymással az államfői posztért: Norbert Hofer, a szélsőséges jobboldali párt jelöltje, és a független Alexander van der Bellen, aki korábban hosszú éveken át a Zöldeket irányította.
A hat évre szóló elnökségért hat jelölt indult. Ilyen sokan csak egyszer küzdöttek a Hofburg bevételéért 1945 óta. A két továbbjutón kívül ringbe szálltak a kormánypártok jelöltjei, a szociáldemokraták képviseletében az eddigi szociális- és munkaügyi miniszter, Rudolf Hundstorfer, régi szakszervezeti funkcionárius, a kereszténydemokrata néppárt színeiben pedig a 74 esztendős Andreas Khol, egykori parlamenti elnök, aki legutóbb a nyugdíjasok ügyeinek volt igen hathatós képviselője. Khol csak második választása volt pártjának, az ÖVP legerősebb emberének tartott Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományi miniszterelnök ugyanis váratlanul visszamondta a felkérést, pedig komoly eséllyel indulhatott volna.
Bellen és Hofer egy tévévitán. Farkasvigyor báránybőrben
Bellen és Hofer egy tévévitán. Farkasvigyor báránybőrben
Leonhard Foeger / Reuters

Még két független személy szállt ringbe: Irmgard Griss, az osztrák legfelső bíróság első női volt legfelső bírósági elnöke és Richard Lugner 83 éves bécsi építési vállalkozó.

A közvélemény-kutatások mindvégig ugyanazt mutatták: az első forduló győztese az orosz arisztokrata családból származó Bellen lesz, a második helyen az FPÖ-s Hofer végez majd, mögötte a semmiből előtűnt Griss fog következni, azután a kormánypártok emberei, majd tőlük leszakadva a Habarcs becenéven ismert Lugner.

A közvélemény-kutatások az első helyet illetően hatalmasat tévedtek, az országos pártversenyben is momentán első helyen álló FPÖ-nek a jelöltje 35 százalék feletti szavazataránnyal az élre tört, (a végső eredmények csak hétfőn várhatók), csaknem 15 százalékkal maga mögé utasítva Bellent. A 45 éves burgenlandi politikust a kampány során báránybőrbe bújt farkasnak nevezték, kedvességével, kisfiús mosolyával ügyesen ellensúlyozta szavai keménységét, a menekültekkel szembeni intoleranciáját, uniós kritikáját, nacionalista elképzeléseit. Hofer akkorát szakított, amennyit a Szabadságpárt még sohasem.

A második hely miatt láthatóan csalódott Van der Bellen Bécsben az első helyen végzett, Burgenlandban viszont Norbert Hofer vitt el több mint 40 százalékot. Egy ideig kétséges volt, hogy az egykoron szociáldemokrata, ma is baloldali Bellen lesz-e a második vagy a Grazban élő jogásznő, aki egyszerre igyekezett a néppárt és a liberális párt választóit maga mögé állítani. A 18 százalék körüli eredménye hatalmas siker, szóvivője már jelezte, hogy esetleg új párt alakításával foglalkozik majd a friss politikus. Lugner még a várakozásoknál is gyengébben szerepelt, a várt 3 százalékot sem érte el.

A legnagyobb drámát a kormánypárti jelöltek látványos veresége jelenti, mindketten 11 százalék körüli szavazattömeget tudtak csak begyűjteni, először fordult elő a második osztrák köztársaság történetében, hogy ne a vörösök vagy a feketék adják az ország első
emberét.

A választási eredmények ismeretében megindultak a találgatások, hogy esetleg új választásokra kerül-e majd sor. Hofer hangoztatta, minden osztrák elnöke kíván lenni, Van der Bellen nem jött elő korábbi kijelentésével, hogy elnökként nem engedi kormányra a Szabadságpártot, még akkor sem, ha a legerősebb pártja is lenne az országban.

A 67 százalék körüli részvételi aránnyal megtartott első forduló után május 22-én csap majd össze a két első jelölt, nyilván az FPÖ-ellenes erők felzárkóznak majd Hofer ellenfele mögött.

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer – aki 12 évig töltötte be az elnöki tisztséget – július 8-án adja át irodáját a Hofburgban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.