Magyarokról faggatózik az FBI a hatalmas FIFA-botrányban

Beépített ember, egy adócsaló amerikai FIFA-funkcionárius „segítségével” hallgatott le az FBI kompromittáló beszélgetéseket a nemzetközi futballszövetségben. A FIFA-botrányhoz elvezető hangfelvételekben magyar vonatkozású szálak is felbukkantak.

Egy kulcstartónak jutott a FIFA-botrány kulcsszerepe: az FBI az utóbbi négy évben a Chuck Blazer zsebébe rejtett lehallgatókészülék segítségével negyvennél több tárgyalást és magánbeszélgetést rögzített, közte olyat is, amelyet Sepp Blatter FIFA-elnökkel folytatott. A 70 éves Blazert – aki a FIFA szervezetében a legmagasabbra jutott amerikai – több évtizeden át folytatott törvénytelen adóelkerülése kapcsán tudták együttműködésre kényszeríteni.

Az amerikai Chuck Blazer (balra) és a brazil Ricardo Teixera egy 2011-es zürichi FIFA-kongresszuson
Az amerikai Chuck Blazer (balra) és a brazil Ricardo Teixera egy 2011-es zürichi FIFA-kongresszuson
Arnd Wiegmann / Reuters

Az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség labdarúgó szövetségét (CONCACAF) jó húsz éven át irányító férfi pazarló életmódot folytatott, csak macskáinak havi hatezer dollárért bérelt külön manhattani lakást –viszont nem szeretett adót fizetni. Az, hogy Blazer az amerikai hatóságok informátora, nem most derült ki: ausztrál és brit lapok már novemberben megírták. Azt is, hogy a 2012-es londoni olimpiára utazva, Blazer találkozókat próbált szervezni orosz, ausztrál, amerikai és magyar labdarúgó vezetőkkel. A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság pályázati szervezőbizottságát vezető Alekszej Szorokinnal létre is jött a megbeszélés.

Arról nem szólnak a hírek, hogy Blazer végül találkozott-e a meg nem nevezett magyar labdarúgó-szövetségi vezetővel, ám az tény: az FBI érdeklődött egy ilyen beszélgetés lehetséges tartalma iránt. Még egy magyar szála van az ügynek: az FBI érdeklődést mutatott a svájci-magyar kettős állampolgárságú Peter Hargitay iránt. Az ügyvéd, fi lmproducer és PR-szakértő az utóbbi években Blatter FIFA-elnök közeli munkatársa. Korábban a többi között az indiai Bhopalban több ezer áldozatot követelő vegyi katasztrófáért felelős Union Carbide cégnek dolgozott a kártérítés elkerülése érdekében.

Hargitayt az 1990-es években Miamiban kokaincsempészettel vádolták, hét hónapot töltött börtönben, végül felmentették. 1997-ben a magyar hatóságok is kérték kiadatását, ezt azonban az Egyesült Államok megtagadta. Hargitay a The Guardiannek nyilatkozva elismerte, hogy találkozott Blazerrel, de ezt azzal magyarázta, hogy az FBI számára nyilván mindenki érdekes volt, aki Blatterrel dolgozott.

– Nem tudom, mi az ördöggel járulhattam volna hozzá a dologhoz – védekezett arra hivatkozva, hogy a vizsgálat tárgyát képező időben nem volt köze a futballhoz.

A FIFA-botrány egyik legérdekesebb figurája a seregnyi bűncselekménnyel vádolt trinidadi Jack Warner, aki hazájában egyetlen éjszakát töltött börtönben. Az óvadék kifi zetése után kimerültségre hivatkozva mentőautóban távozott, ám alig néhány óra múlva már a saját maga által alapított Független Liberális Párt híveivel mulatott, és a fejlődő országokat elnyomó gazdagok ellen szónokolt. Beszédének egyik fő mondanivalója az volt, miért őt bántják, miért nem nyúlnak inkább Blatterhez. A New York Daily Newsnak nyilatkozó amerikai bűnügyi szakértő szerint a Warnerhoz hasonló alakok az enyhébb büntetés reményében együtt fognak működni a hatóságokkal – ha már nem tették eddig is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.