Sok szlovák is támogatja Bárdos Gyulát

Az MKP jelöltje az év végi ünnepek ellenére néhány nap alatt több mint 46 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a törvényben előírt 15 ezer helyett. Robert Fico hirtelen vallásos lett.

Csak nehogy Robert Fico legyen az államfő, mert arrogáns, megosztó személy! – érvelt a pozsonyi Sme keddi videointerjújában Iveta Radicová. A volt szlovák kormányfő véleményét osztja utódjának tizennégy kihívója is: – Fico tulajdonképpen Meciar okosabb és ravaszabb klónja, aki azonban ugyancsak tekintélyelvű rezsim megalapozására törekszik – szögezte le mindannyiuk nevében Jan Carnogurský, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik alapítója. Milan Knazko színész – a bársonyos forradalom néptribunja – pedig szélsőségesen populista politikusként bélyegezte meg őt. Azt szorgalmazza, hogy valójában ne elnökválasztást, hanem népszavazást tartsanak, amelynek eredményeként kipenderítik őt a hatalomból.

Az érintett egyelőre nem riposztozik. Ficót alighanem az nyugtatja meg, hogy toronymagasan vezeti a jelöltek népszerűségi listáját. Ezért  csak a saját kampányával törődik. Csaknem naponta döngeti a mellét, hogy a kormánypárti Smer élén kivezette az országot a válságból. Egyik vallomásában viszont váratlanul azt rebegte el, hogy vidéki vallásos családban nevelkedett, még bérmálkozott is. – Vajon mikor megy gyónni, mert évtizedeken át hallgatott erről, most viszont azt nem vallja be, hogy a szociban a kommunista párt egyik funkcisa volt! – kérte számon Pavol Hrusovský, akinek az óriásplakátjai már elárasztották az országot, holott a hivatalos kampány csak február végén kezdődik. „Közösen képesek vagyunk legyőzni Ficót!“ – hirdeti magyar nyelven is a KDH egyik vezető politikusa. Alighanem azért, mert a Bugár Béla vezette Híd is támogatja őt. Radoslav Procházka alkotmányjogász ugyancsak fontosnak érezte, hogy anyanyelvükön szólítsa meg a dél-szlovákiai magyar nemzeti közösség tagjait. Az ugyancsak függetlenként induló többi szlovák jelölt feltehetően a „futottak még“ kategóriában marad.

Bárdos Gyula, az MKP jelöltje eddig kétszer szerepelt a szlovák médiumok vezető hírei között. Először, amikor bejelentették az indulását, másodszor pedig azután, hogy kiderült: az év végi ünnepek ellenére néhány nap alatt több mint 46 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a törvényben előírt 15 ezer helyett. Ez a siker felhergelte a szlovák nacionalistákat is, akik egyre gyakrabban oktatják ki őt, hogy márpedig magyar elnök sosem lesz ebben az országban. – Ezeknél a kuvikolásoknál sokkal,de sokkal fontosabb, hogy több ezer szlovák, ruszin, ukrán támogató aláírást is kaptam, számos észak-szlovákiai településre is hívnak lakossági fórumokra, ahol őszintén beszélhetünk és vitázhatunk is közös dolgainkról, ami Meciar és Fico országában azért nem semmi. Messze túlmutat a márciusi elnökválasztás jelentőségén – nyilatkozta lapunknak Szlovákia első magyar elnökjelöltje.

Bárdos január 9-én leadta az elnökjelöltség bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírásokat a szlovák parlamentben
Bárdos Gyula, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökjelöltje leadja a jelöltség bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírásokat a szlovák parlamentben 2014. január 9-én. Bárdos Gyula az első magyar államfőjelölt, aki indul a szlovák elnökválasztáson, amelynek első fordulóját március 15-én tartják. Bárdos Gyula március 15-én ünnepli 56. születésnapját. (MTI/TASR/Martin Baumann)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.