galéria megtekintése

Sok ezer gyerek bolyong Európában

3 komment


Körösi Ivett

Hamarosan megtárgyalják a brit parlamentben azt a javaslatot, amely a felnőtt kísérő nélküli, menekült gyerekek befogadására kötelezné a kormányt. A törvénymódosítás előterjesztője Lord Alf Dubs, egy Prágában született zsidó menekült. A munkáspárti politikus lapunknak azt mondta, ezek a gyerekek könnyen prostitúció vagy rabszolgamunka áldozatai lehetnek.

„Több ezer háborús övezetből menekült gyermek alszik a mocskos utcákon vagy sátortáborokban az állítólag gazdag és civilizált Európában" – kezdte az egyik legutóbbi vezércikkében az eddig „migránshordákkal" riogató Daily Mail. A brit bulvárlap óriási meglepetést okozott, amikor az együttérzéssel teli írásban felrótta a parlamentnek, hogy leszavazott egy törvénymódosítást, amely háromezer Európában bolyongó, felnőtt kísérő nélküli menekült gyerek befogadására kötelezte volna a kormányt. A törvénymódosítást egy világháborús menekült, a munkáspárti Lord Alf Dubs nyújtotta be, aki úgy érzi, a Daily Mail pálfordulása a közhangulatot tükrözi.

Gyerekek Idomeninél - számtalan veszély leselkedik rájuk
Gyerekek Idomeninél - számtalan veszély leselkedik rájuk
Alexandros Avramidis / Reuters

A Prágában született 82 éves politikus lapunknak elmondta, hogy az Europol adatai szerint tavaly mintegy tízezer árva gyerek tűnt el a menekülthullámban. Semmit nem tudnak róluk a hatóságok. „Nagy veszélyben vannak a gyerekek. Rendkívül kiszolgáltatottak, könnyen prostitúcióra vagy rabszolgamunkára kényszeríthetik őket. Sokkoló, hogy Európában, egy modern kontinensen több ezer gyerek él így" – mondja a Népszabadságnak Londonból Lord Dubs, aki új módosító javaslatot adott be, amelyről akár jövő héten szavazhat a parlament. Bízik benne, hogy ezúttal átmegy, mivel nem tartalmaz „kvótát", így a ­tory kormány döntheti el, hogy hány gyereket fogad be.

 

Így sem lesz azonban könnyű menet, mivel David Cameron miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia épp elég nagy szerepet vállal a krízisben: 2021 végéig 23 ezer menekültet, köztük gyerekeket telepít át a polgárháborús térségből. A konzervatív kormány „legütősebb" érve a Dubs-javaslat ellen azonban az, hogy a gyerekek befogadásával arra ösztönzik a szülőket, hogy egyedül indítsák útnak őket.

„Nemrég beszéltem egy szíriai fiúval, aki több hónapos kálvária után érkezett ide egy jordániai menekülttáborból. A szülei felől érdeklődtem, mire azt mondta, hogy minden családtagja meghalt Szíriában. A hozzá hasonló gyerekeket aligha küldik előre a szülei" – mutat rá Dubs, aki szerint a kormánynak a valós problémával kéne foglalkoznia, nem pedig teóriákkal.

Névjegy

Lord Alfred Dubs

1932. december 5-én született Prágában. Amikor a németek bevonultak a cseh fővárosba, zsidó édesapja Nagy-Britanniába menekült. Alfred hatévesen egyike volt annak a 669 gyereknek, akiket a brit tőzsdeügynök, Sir Nicholas Winton által szervezett vonatokon menekítettek ki az akkori Csehszlovákiából. Édesanyja később követte őket. Lord Dubs felsőfokú tanulmányait a London School of Economicsen végezte. Az 1970-es években lépett be a Munkáspártba, nem sokkal később parlamenti képviselő lett. 1988 és 1995 között a Brit Menekültügyi Tanács igazgatója volt. 1994-ben lett a Lordok Háza, a parlamenti felsőház tagja.

„Ez a kontinens erős humanitárius tradíciókkal bír. A második világháború elején tízezer kísérő nélküli gyermek érkezett Nagy-Britanniába a Kindertransporttal. Ha az ország akkor meg tudott birkózni a helyzettel, akkor most sem lehet másképp – véli Lord Dubs, aki ­mindössze hatéves volt, amikor elhagyta Prágát. „Sok mindenre emlékszem: amikor a németek bevonultak Prágába, a tankönyvemből ki kellett tépnem Eduard Benes képét, és helyette Hitlerét beragasztani. Az édesanyámra, ahogy elbúcsúzik tőlem az állomáson. A horogkeresztes náci katonákra, és a véget nem érő vonatútra" – emlékezik vissza a politikus, aki szerencsésnek vallja magát, mert zsidó édesapja előremenekült, így ő várta a kétnapos út végén a Liverpool Street állomáson. „Nagyszerű lehetőségeket kaptam Nagy-Britanniában. Szeretném, ha most más, kiszolgáltatott gyerekek is megtapasztalnák ezt."

Megnégyszereződött az Olaszországba kísérő nélkül érkező fiatalkorú menedékkérők száma

Csupán tizenhat éves volt a gambiai Lamin Darboe, amikor letartóztatták az édesapját. Emiatt arra kényszerült, hogy otthagyja az iskolát, és nagybátyja farmján dolgozzon. Ám ő ennél jobb jövőt akart, ezért eladta a nagybácsi bikáját és a pénzből megfizetett egy embercsempészt, hogy juttassa el Európába. Ma, két évvel később Lamin egy szicíliai domb tetején, Caltagironéban él egy 50 fiatal menedékkérőnek otthont adó házban. Az olasz menekültügyi rendszer előírja, hogy a 18 évnél fiatalabbak komoly védelemben és ellátásban részesüljenek, és minél előbb integrálják őket az iskolarendszerbe. Ám egyre nagyobb nyomás nehezedik az olasz menekültellátó rendszerre. Jelenleg 113 ezer menekült él az országban, többségük úgynevezett „átmeneti szálláson”.

És a kísérő nélküli kiskorúak is egyre nagyobb problémát jelentenek. Az idei év első három hónapjában 2700 gyerek érkezett szülő vagy gondviselő nélkül, ami négyszer annyi, mint ahányan tavaly ugyanebben az időszakban érkeztek. Növekszik a Líbia felől Olaszország irányába induló migránsok száma, és ez a helyzet csak rosszabb lesz, hiszen a Törökországból Görögországon át Európába vezető úgynevezett balkáni útvonal lezárása nyomán egyre többen fognak a másik irányból, Olaszország felől próbálkozni. Mario Morcone, a migrációért felelős olasz miniszter a Lamin történetét is ismertető Reutersnek elmondta: az olasz kormány a férőhelyek számát 150 ezerrel akarja bővíteni, mert már most sincs elég hely mindenkinek. Ám egyre több tartomány közli, hogy nem hajlandó több migránst befogadni. Ráadásul a bonyolult bürokrácia és a koordináció hiánya lassítja a menedékkérelmek feldolgozását, ami még inkább telíti a rendszert. És a nyár, amikor még többen kísérlik meg az átkelést, még el sem kezdődött. (K. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.