galéria megtekintése

Ukrajna keményen odavágott a szeparatistáknak

NOL

Szerény becslések szerint 30-50, a hadseregtől származó nem hivatalos információk szerint eddig 150 orosz és oroszpárti szeparatistát öltek meg azokban a harcokban, amelyeket hétfőn az ukrán egységek indítottak el a nemrég függetlenséget kiáltott kelet-ukrajnai megye, Donyeck visszaszerzéséért.

Az első összetűzések még hétfőn a Donyecki Népköztársaság fővárosa, Donyeck repülőtere körül törtek ki, amely felett az ukrán belügyminiszter közlése szerint a kormányerők délutánra átvették az irányítást. „A repülőtér ismét teljes mértékben az irányításunk alatt áll. Az ellenség komoly veszteségeket szenvedett, a mi oldalunkon nincs halálos áldozat" - olvasható abban a közleményben, amelyet Arszen Avakov belügyminiszter adott ki. Avakov hozzátette, hogy ennek ellenére a hadművelet még nem ért véget.

Az áldozatok számáról egyelőre egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot. A Reuters által idézett adatok szerint harmincnyolcan közvetlenül az harcokban estek el, de azt nem tudni, hogy közülük hányan tartoztak a szeparatistákhoz. A donyecki lázadók azt állítják, hogy ők 30-35 emberüket vesztették el. Egyik vezetőjük, Gyenyisz Pusilin parlamenti elnök az UNIAN hírügynökség szerint egy közösségi oldalon azt állította, hogy harmincöten akkor haltak meg, amikor a hadsereg egységei kilőttek egy, a repülőtérről sebesülteket szállító teherautót. Egy járókelőt a vasútállomásnál ért végzetes találat. Alekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester negyven halottról beszélt, az ukrán hadseregtől származó nem hivatalos adatok több mint 150 halottról szólnak. Képviselőjük szerint az ő soraikban nem követeltek emberéletet a harcok, bár Pusilin azt állította, hogy a szeparatisták lelőttek két helikoptert. A Kyiv Post riporterének egy doktor a donyecki hullaházban 45 holttestet számolt össze.

Ljukacsenko késő délutáni bejelentése szerint a szeparatistákátmeneti tűzszünetet kötöttek az ukrán egységekkel. A fegyvernyugváról nem volt nehéz megállapodni. Mind a két fél akarta – tette hozzá a politikus.

 
Fekete füst gomolyog a donyecki nemzetközi repülőtér felett
Fekete füst gomolyog a donyecki nemzetközi repülőtér felett
MTI/EPA

Alekszandr Borodaj, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a legtöbb halálos áldozat akkor vesztette életét, amikor az ukrán katonák tüzet nyitottak két Kamaz teherautóra, amely a repülőtérről szállított el sebesülteket. A Russia Today orosz hírtelevízió közlése szerint donyecki bányászok egy része sztrájkba lépett az ukrán egységek offenzívája miatt. Áll a munka a Szkocsinszkogói, az abakumovai, a cseljuskintszevi és a trudovszkajai bányában is, amelynek a munkásai a bejáratnál állnak, de ahelyett, hogy bemennének és dolgoznának, tüntetésbe kezdtek.

A szeparatisták ellen indított „antiterrorista” offenzíva kommunikációs felelőse, Alekszej Dmitraskovszkij még az éjszaka jelentette be, hogy véget értek a harcok a repülőtérnél, a katonai akció azonban a Kijevben csak terroristákként, az orosz sajtóban pedig felkelőkként emlegetett kormányellenes erők „teljes megsemmisítéséig" folytatódik. Egy másik szóvivő, Vlagyiszlav Szeleznyov szerint a szeparatisták oldalán több külföldi is harcba szállt. Sokan az orosz Kaukázusból érkeztek.

Szeleznyov elmondása szerint lőnek a donyecki szeparatisták fellegvárában, Szlavjanszkban is, ahol a lázadók most lakóépületekre nyitnak tüzet, majd pedig az ukrán egységekre hárítják a felelősséget ezekért a támadásokért. Emiatt – a civil áldozatok elkerülése érdekében az ukrán katonák visszavonulási parancsot kaptak. A szeparatisták állítólag megtámadták a szlavjanszki kenyérgyárat és egy pszichiátriát is. A város mellett kedden három ukrán katona életét vesztette, kilenc pedig megsebesült, amikor az ellenőrzőpontjukra lőttek, de a szeparatisták arattak a saját soraikban is. A két embert fosztogatás, emberrablás és a szolgálati hely elhagyása miatt nyilvános kivégzésre ítélték.

Egy, a reptéri harcok elől menedéket kereső család.
YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Az összetűzések az egymillió lakosú Donyeck repülőterén azután törtek ki, hogy hétfőn hajnalban szeparatisták foglalták el a létesítményt, amely fontos logisztikai szerepet játszik a fegyveres erők hetek óta tartó tisztogató akcióiban, ide érkezik a kormányerők utánpótlásának jelentős része.

A szeparatistáknak délután egy óráig adtak időt, hogy elhagyják a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra épült terminált. Miután ezt nem tették meg, repülőgépeket, helikoptereket és deszantosokat is bevetettek ellenük. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi akcióban egy az ENSZ felségjelét viselő helikopter is részt vett, méghozzá nem először: korábban a Szlavjanszknál vívott harcokban is szerepet kaptak ilyenek. A világszervezet kifogásolta is az ügyet, az ukrán hatóságok viszont arra hivatkoznak, hogy még nem tudták átfesteni a líbiai és mali békefenntartó akciókban használt légi járműveket.

YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Helyszíni jelentések szerint kedd reggel a repülőtéren és a környéken is nyugalom volt. A környező ukrajnai megyéket is kiszolgáló légi kikötő személyzete állítólag már a hétfő reggel leállított repülőgép-forgalom felújítására készül.

Keddre virradó éjszaka harcok a két hete Donyeckhez hasonlóan önkényesen népköztársasággá kikiáltott Luganszk megyében is. Ott a határ orosz oldaláról több teherautó, mikrobusz és személykocsi próbált meg Ukrajnába behatolni. Ukrán bejelentés szerint „oroszországi harcosok" akartak betörni az országba. A többségüknek ez sikerült is. Bár a határőrök tüzet nyitottak rájuk, feltartóztatni csak néhány járművet tudtak. Az ukrán határőrség már korábban figyelmeztetett arra, hogy Oroszországban a határ közelében mintegy negyven teherautónyi fegyveres gyűlt össze, készen a behatolásra Ukrajnába.

A hétfői harcok idején megszakadt a kapcsolat az EBESZ megfigyelőinek egyik, Donyeck közelében dolgozó csoportjával. Elképzelhető, hogy a négy – dán, észt, svájci és török állampolgárságú – megfigyelőt elrabolták. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság sajtószolgálata azt közölte ugyan, hogy nem gátolták a nemzetközi szervezet képviselőinek munkáját, ám a régióban szép számmal vannak öntörvényű fegyveres egységek. Szeleznyov a keddi sajtótájékoztatóján egyébként azt mondta, szerinte se Donyeckben, se Luganszkban nem kell rendkívüli állapotot hirdetni, hogy a két megyét az ukrán egységek visszaszerezzék.

Felborult teherautó Donyeckben
Felborult teherautó Donyeckben
Reuters

Kijevi külügyminisztériumi bejelentések szerint Ukrajna egyébként azon gondolkodik, hogy kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK), amelyet 1991-ben alakított kilenc volt szovjet tagköztársaság. A tárca a döntést azzal indokolta, hogy a FÁK – köztük Oroszországgal – hónapok alatt sem tudott semmiféle kézzelfogható álláspontot kialakítani az ukrán válsággal kapcsolatban.

Az Európai Unió eközben arra készül, hogy Ukrajnával aláírja a társulási szerződést. Erre felek a június 27-i brüsszeli csúcson keríthetnek sort – írta a RIA Novosztyi Dalia Grybauskaitė litván elnök asszonyra hivatkozva kedden. Ukrajnában az egész válság akkor kezdődött, amikor Viktor Janukovics exállamfő vezette kormány novemberben megakadályozta, hogy a parlament elfogadja egy, a társulási szerződés aláírásához brüsszeli részről feltételül szabott törvénycsomagot. Az ellenzék emiatt tüntetéssorozatot indított, és februárban meg is buktatta Janukovicsot. A június 27-i EU-csúcson egyébként Moldova is szignálja a maga társulási szerződését.

Barack Obama amerikai elnök kedden egyébként gratulált és segítséget ajánlott az ukrán kollégájának, Petro Porosenkónak, akit vasárnap választottak államfővé a kelet-európai országban. Porosenko a győzelme után azonnal jelezte, hogy az ukrán egységek teljes erővel fognak fellépni a donyecki és a luganszki szeparatisták ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.