Sógora miatt kerülhet bajba a román miniszterelnök

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerda hajnalban őrizetbe vette Iulian Hertanut, Victor Ponta miniszterelnök sógorát, valamint bírósági felügyelet alá helyezte a román kormányfő közeli barátjaként ismert Sebastian Ghita képviselő–üzletembert.

Az ügyészek kedden állították elő Hertanut, akit 17 órás kihallgatás után vettek őrizetbe, illetve kezdeményezték az ő, valamint három üzlettársa előzetes letartóztatását. Azzal gyanúsítják őket, hogy nem rendeltetésszerűen használtak fel uniós pénzalapokat.

A kormányfő sógora által vezetett Grossman Engineering Group Kft. „bérletet váltott" az önkormányzatok közbeszerzéseire. Portfóliója a községi útépítéstől a nagyvárosi sürgősségi kórház felújításán át egész megyék fejlesztési stratégiájáig terjed.

A vállalat 2012 januárjában elnyerte a Prahova megyei Comarnic város csatornahálózatának bővítésére kiírt pályázatot. Az ügyészek szerint a részben uniós alapokból származó finanszírozás 54 százalékát eltérítették. A keletkezett kár 7,8 millió lej (540 millió forint). A cégtulajdonosok kapzsisága, azaz a sikkasztás méretei miatt a munkálatokat már nem tudták befejezni a tavaly lejárt határidőig, így került az ügy a DNA látókörébe.

Megjegyzendő, hogy Victor Ponta mostani kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a pályázat elnyerése időpontjában ellenzékben volt, ám Hertanu jó kapcsolatokat ápolt a 2012 áprilisáig kormányzó jobboldali pártokkal is. Erre utal, hogy a Grossman Engineering Group Kft. a Basescu-rezsim „házi" vállalkozásainak egyikével szövetségben nyerte el az ügy középpontjában álló tendert. Az Euroconstruct Trading 98 Kft. neve szorosan összefonódik Dorin Cocos üzletemberével, aki nem más, mint Traian Basescu exállamfő legbensőbb bizalmasa, Elena Udrea volt fejlesztési miniszter egykori férje. Jelenleg Cocos és Udrea ellen is több ügyben folyik eljárás, a férfi ellen vizsgálati fogságban.

Victor Ponta is bajba kerülhet
Victor Ponta is bajba kerülhet
Grigorij Dukor / Reuters

Az ügyészség közleménye szerint az uniós alapok elsikkasztásában érdekelt bűnszövetkezetet Sebastian Ghita is támogatta, ám erről részleteket egyelőre nem tudni. Ghita a leggazdagabb román parlamenti képviselő, aki a miniszterelnök közeli barátjaként ismert. Kapcsolatukról sokat elmond, hogy a tavaly novemberi választások után a képviselő-üzletembert együtt látták a kormányfővel egy dubaji szórakozóhelyen, miközben Ponta hivatalosan a családjával indult kipihenni a kampány fáradalmait.

Ghitát tavaly év végén kizárták a Ponta által elnökölt Szociáldemokrata Pártból, miután durván megsértette Ion Iliescu tiszteletbeli elnököt.

Ügyészségi források szerint kedden házkutatást tartottak az Exfin Kft. székhelyén is, amelyet Ponta édesanyja, Cornelia Naum alapított, és amelyet néhány éve a miniszterelnök lánytestvére és sógora, Alexandra és Iulian Hertanu igazgat. Ez a cég azonban nem jelenik meg a DNA közleményeiben.

Victor Ponta érdemben nem kommentálta az ügyet, Twitter-oldalán mindössze annyit jegyzett meg, hogy az igazságszolgáltatásnak tennie kell a dolgát.

Az ellenzéki liberálisok élénk érdeklődéssel követik a fejleményeket. A novemberben államfővé választott Klaus Johannis pártja nem is titkolja, hogy már a 2016-os parlamenti választások előtt szeretne kormányra kerülni. A PSD-s kabinet megbuktatásához nincs elég szavazatuk, ha viszont az ügyészség vizsgálatot indít Ponta ellen, az államfő felfüggesztheti tisztségéből a szociáldemokrata miniszterelnököt, majd a saját pártja soraiból állíthat új kormányfőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.