Snowdent díszdoktorrá avatják Németországban

Díszdoktorrá avatja a rostocki egyetem Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusát, aki kiszivárogtatta az ügynökség titkos adatgyűjtő programjait leleplező dokumentumokat.

A német sajtó csütörtöki beszámolói szerint az egyetem bölcsészettudományi karának tanácsa a díszdoktori cím odaítéléshez szükséges háromnegyedes többséggel döntött arról, hogy megindítják az eljárást. A döntést tekintélyes amerikai és német tudósok szakvéleménye alapján hozták meg.

A szakértők megállapítása szerint Edward Snowden a polgári engedetlenség hagyományát követve és egzisztenciáját feláldozva szembeszállt hazája törvényeivel, hogy leleplezze az informatikai hírszerzésre szakosodott állami szervezet visszaéléseit a digitális kommunikáció révén keletkező személyes adatokkal. Leleplezésének pedig azért van nagy jelentősége, mert az NSA tevékenységéről elindult vita valójában az állam és az állampolgár viszonyáról és a demokratikus államok egymás közti kapcsolatáról szól, valamint arról, hogy miként lehet biztosítani a digitális környezetben az alapvető jogok érvényesülését és a személyes adatok védelmét.

Az amerikai informatikus "Kolumbusz Kristóf az új, digitális világban" - idézték hírportálok Gesa Mackenthun dékánhelyettest.

A kari tanács májusban ismét szavaz a kitüntetésről, és amennyiben a javaslat ismét elnyeri a testület támogatását, az egyetem szenátusa és rektora köteles elfogadni a döntést és díszdoktori címmel felruházni Edward Snowdent.

Németországban parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozik a Snowden-féle iratokból kibontakozó ügyekkel. A testület április elején tartotta alakuló ülését, és az elnöke máris lemondott. Clemens Binninger, a konzervatív CDU politikusa azzal indokolta döntését, hogy az ellenzék mindenáron Edward Snowden meghallgatását akarja elérni, ami nem az ügy feltárását, hanem csak pártpolitikai célokat szolgál, hiszen Snowden  valamennyi iratot átadott újságíróknak és nem tud új adatokkal szolgálni.

A testület csütörtöki ülésén tovább folytatódott a vita az NSA volt munkatársának meghallgatásáról. A döntést végül májusra halasztották. Addig a kormányzatnak kell tisztáznia, hogy lehetséges-e egyáltalán valamilyen formában a bizottsági meghallgatás.

Edward Snowden 2013 közepén szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től. Ezért hazájában, az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani. Azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Az informatikus augusztusban egy évre menedékjogot kapott Oroszországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.