Snowden német emberi jogi díjat kapott

A Nemzetközi Liga az Emberi Jogokért nevű német civil szervezet kitüntette vasárnap Berlinben Edward Snowdent az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjainak leleplezéséért.
Az amerikai informatikus élő videoközvetítéssel Moszkvából kapcsolódott be a német fővárosban tartott díjátadó ünnepségbe, és köszönetet mondott a tekintélyes emberi jogi szervezet díjáért.

A Carl von Ossietzky-érdemérem nevű kitüntetést megkapta Snowden két újságíró társa is, Laura Poitras és Glenn Greenwald, akiknek kiszivárogtatta az NSA titkos minősítésű iratait.

Snowdenről Gerhart Baum volt német belügyminiszter, a liberális FDP egykori politikusa mondott méltatást, kiemelve, hogy a díjazott az eddigi legnagyobb szabású, konkrét gyanú nélkül végzett titkosszolgálati megfigyelés feltárásával ráirányította a világ közvéleményének figyelmét a szabadságot fenyegető veszélyekre, amelyek a digitális forradalom következtében jelentek meg.

Snowden az NSA leleplezésével védelmébe vette a szabad társadalom értékeit, most pedig nekünk kell megvédenünk őt" - mondta Gerhart Baum, aki 1978-tól 1982-ig volt belügyminiszter az akkor NSZK-ban.

A politikai menedékjoggal Oroszországban tartózkodó Edward Snowden tavaly májusban szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től. Ezért hazájában, az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani, azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Az Emberi Jogok Védelmének Európai Szövetsége (AEDH) tagjaként tevékenykedő berlini Nemzetközi Liga az Emberi Jogokért 1962 óta rendszeresen kiosztja a Carl von Ossietzky-érdemérmet, amellyel olyan személyiségeket, szervezeteket vagy mozgalmakat, kezdeményezéseket tüntetnek ki, amelyek a kiemelkedő elkötelezettséggel és állampolgári bátorsággal, civil kurázsival dolgoznak az emberi jogok érvényesüléséért.

A díj névadója Carl von Ossietzky (1889-1938) Nobel-békedíjas pacifista német újságíró, akit 1933-ban a nácik a hatalom megszerzése után az elsők között zártak koncentrációs táborba. Halálát a két évig tartó rabságban kialakult tüdőbetegség okozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.