Snowden kegyelmet kér Obamától

Edward Snowden a The Guardiannek adott videóinterjújában arra kérte Barack Obamát, részesítse elnöki kegyelemben, mielőtt jövő januárban távozik posztjáról.

"Igen, vannak törvények, amelyek előírnak valamit, de talán épp ezért létezik az elnöki kegyelem intézménye - a kivételek miatt, amelyek talán törvénytelennek tűnnek, de ha morálisan és etikailag is megvizsgáljuk őket, ha megnézzük ezen cselekedetek eredményeit, azt találjuk, ezek szükséges, létfontosságú dolgok voltak" - idézi a The Guardian Edwards Snowdent.

Snowden Moszkvában bujkál
Snowden Moszkvában bujkál

A volt titkosszolga arról is beszélt, hogy mindaz, amit nyilvánosságra hozott, összességében a társadalom hasznára vált. Példaként említette, hogy megváltoztatták a törvényeket, a kongresszus, a bíróságok, de még maga az elnök is megváltoztatta addigi politikáját annak hatására, amit tett. "Eközben nincs rá semmi bizonyíték, hogy bárki megsérült volna amiatt, ami történt".

Snowden 2013 óta Moszkvában él. Májusban a volt amerikai igazságügyi miniszter egy interjúban arról beszélt, a szivárogtatónak haza kell térnie, vállalnia a felelősséget a tetteiért, ugyanakkor úgy fogalmazott, Snowden közfeladatot teljesített. Barack Obama amerikai elnök elnöksége előtt alkotmányjogászként sokat foglalkozott a magánélethez való jog és a tömeges megfigyelés kérdéseivel, ez némi okot adhat az optimizmusra.

Snowden szerint a terroristák nem tőle tanultak

Edward Snowden szerint a terrorszervezetek nem tőle értesültek az általa kiszivárogtatott titkosszolgálati megfigyelési módszerekről.Tovább a cikkre: >>>

Az Egyesült Államokban pénteken mutatják be Oliver Stone Snowdenről szóló filmjét. A rendező korábban azt nyilatkozta: reméli, hogy a filmmel hatást tud gyakorolni az emberekre, akiknek megváltozik majd a véleményük. Oliver Stone - Snowden híveihez hasonlóan - szintén azt szorgalmazza, hogy Barack Obama gyakoroljon kegyelmet.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.