Snowden az Iszlám Államot segíthette

Az Iszlám Állam (IS) terrorcsoport „nyilvánvalóan" felhasználta az Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos információkat arra, hogy kijátssza az amerikai hírszerzést – jelentette ki Chris Inglis, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgató-helyettese a The Washington Times pénteki számában megjelent interjújában.

Inglis januárig volt a külföldi jelhírszerzésre szakosodott ügynökség élén. Szavai szerint nehezebbé vált lenyomozni az iraki és a szíriai militánsokat, amióta Moszkvába szökött informatikus által kiszolgáltatott dokumentumokból mindenki számára kiderült, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel figyeli meg az NSA Amerika ellenségeinek online tevékenységét. 

Az IS, amelynek tevékenységét jól képzett informatikusok is támogatják, a kiszivárogtatások nyomán drasztikusan megváltoztatta a megfigyelés kijátszására használt módszereit, és a internetes kommunikáció legrejtettebb csatornáira váltott.

Az NSA volt igazgatóhelyettese rámutatott: Snowden messze túlment azon, hogy az NSA tevékenységének pusztán azokat a vetületeit tárja fel, amelyek aggályokat vetettek fel a magánszféra sérthetetlenségével kapcsolatban, és információkat adott ki az ügynökség eszközeiről és módszereiről is.

Matthew Olsen, az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatója egyetértett Inglis álláspontjával. Olsen rámutatott, hogy a terroristák kommunikációs módszereinek megváltoztatása – a biztonságos platformok és a kódolás gyakoribbá vált használata, vagy az elektronikus üzenetváltás elhagyása – komoly probléma elé állította az amerikai biztonsági szerveket. Ezek ugyanis a humán hírszerzés lehetőségeinek „korlátozott" mivolta miatt a terrortámadások elhárításában erősen függenek attól, hogy sikerül-e elfogniuk a terroristák üzenetváltását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.