Slota: Bajnai kérjen bocsánatot!

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kedden határozottan visszautasította azokat a pártot érintő minősítéseket, amelyeket Bajnai Gordon magyar kormányfő fogalmazott meg a Sme című szlovák napilapban hétfőn közölt írásában.

Ján Slota, az SNS elnöke ugyanakkor felszólította a szlovák külügyminisztert: diplomáciai jegyzékben szólítsa fel Bajnait arra, hogy kérjen bocsánatot kijelentéseiért, amelyekkel megsértette a szlovák állampolgárokat és ismételten kísérletet tett Szlovákia belügyeibe való beavatkozásra.

Bajnai cikkében "szélsőséges erőnek" minősítette az SNS-t, s jelezte: "Számomra és valamennyi demokratikus magyar párt számára elfogadhatatlan, hogy bármely magyar kormányban helyet kapjon az SNS magyarországi ellenpárja, a szélsőséges Jobbik".

Az SNS "határozottan tiltakozik" Bajnai Gordon kijelentései ellen, amelyek "annyira súlyosak", hogy azokat lehetetlen kizárólag csak úgy értelmezni, mint a mély magyar gazdasági válságról való figyelemelterelést a szomszédos országok belügyeibe való beavatkozással.

A szlovák koalíciós párt különösen azt sérelmezi, hogy Bajnai az SNS-t a Jobbikhoz hasonlította, s követelte a szlovák államnyelvtörvény módosításának visszavonását. "Bajnai úr sajnos nem írta meg, milyen jogon avatkozik be egy idegen ország belügyeibe" - áll Ján Slota által jegyzett nyilatkozatban.

Slota erélyesen visszautasította, hogy az SNS-t a "szélsőséges neofasiszta Jobbikkal" hasonlítsák össze.

"Felszólítom Miroslav Lajcákot, a Szlovák Köztársaság külügyminiszterét, hogy ne várjon tovább és küldjön diplomáciai jegyzéket a Magyar Köztársaságnak, amelyben bocsánatkérést fog követelni azokért a kijelentésekért, amelyekkel Bajnai úr a Szlovák Köztársaság állampolgárait sértegeti és ismételten megpróbál beavatkozni az őt nem érintő ügyekbe" - szögezte le Slota. Ugyanakkor felszólította a magyar miniszterelnököt is, hogy térjen vissza a 21. századba, s ne próbáljon meg beavatkozni más országok életébe.

Más szlovák politika párt, illetve a kormány eddig nem reagáltak Bajnai Gordon írására. A Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh politikai és gazdasági napilap Bajnai cikkének legfontosabb megállapításait ismertetve kedden megjegyezte: a Sme a szlovák miniszterelnöknek is felajánlotta, hogy fejtse ki véleményét a szlovák-magyar kapcsolatok mai állásáról. Robert Fico ezt azonban elutasította. A prágai lap szerint Bajnai Gordon cikkében megpróbálta eloszlatni a szlovákok aggodalmait, hogy félniük kellene Magyarországtól.

 

Jan Slota beszél a szlovák parlamentben 2009. június 3-án
Jan Slota beszél a szlovák parlamentben 2009. június 3-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.