Símaszkosok törtek be az oroszországi Greenpeace-hez

Ellopták a ketrecet, amely az ottani szolidaritási tüntetés kelléke lett volna, állítja a globális környezetvédő szervezet.

Péntekre virradóra Murmanszkban – ahol a 30 Greenpeace-aktivistát fogva tartják – betörtek a Greenpeace-iroda udvarára, és elvittek egy akciójukhoz készített kelléket, állította lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében a szervezet, biztonsági kamerás felvételeire hivatkozva.  

Mint korábban az MTI jelentette, kalózkodás címén emeltek vádat a Prirazlomnaja orosz olajfúró torony megtámadása miatt a Greenpeace akciójának mind a 30 résztevője ellen - közölte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság. Ezért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható. A „sarkvidéki harmincak” 30. napjukat töltik börtönben. Ma 36 ország 100 helyszínén közel tízezer ember követeli az azonnali szabadon engedésüket, hívja fel az akcióra a figyelmet a Greenpeace. A murmanszki Lenin-kerületi bíróság elrendelte, hogy legalább november 24-ig tartsák fogva őket, amíg az ellenük emelet vádak alapján a hatóságok befejezik a nyomozást.

A holland de Volkskrant napilapban ma közölt levelében az egyik aktivista, Faiza Oulahsena arról ír: „egy koszos cellában, egyedül, a többiektől elválasztva” tartják fogva, és „épp csak egy pillantást tud váltani a többi társával a folyosón”. Azt mondja, „időnként egy patkány szalad végig a padlón. Lefogytam, és nem alszom túl jól, de továbbra is büszkén kitartok.”  Arra panaszkodik, hogy megtagadták tőle a hazatelefonálás jogát, és nem kapja meg a neki küldött könyvek és levelek legnagyobb részét. Hozzáteszi: „Nagyon vágyom a családomtól, barátaimtól és munkatársaimtól kapott levelekre". Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója azt állítja,  „nem hisszük azt, hogy a Greenpeace a törvények fölött állna, ám ez a harminc bátor férfi és nő nem kalóz, és ez a vád nyilvánvaló kísérlet a békés tüntetések elnyomására. Ma szolidaritásunkat fejezzük ki a »sarkvidéki harmincakkal«, és megvédjük a békés tüntetéshez való jogot. Felszólítjuk a hatóságokat a harmincak azonnali szabadon engedésére.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.