galéria megtekintése

Senki nem élte túl a menekültkonvojt ért támadást Luganszkban

NOL/MTI

A konvojt tegnap támadták meg Luganszk közelében, a szakadárok szerint nincs túlélő.

Egy kelet-ukrajnai szeparatistával történt beszélgetésre hivatkozva írja a BBC, hogy senki nem élte túl a támadást. Az ukrán hadsereg szóvivője szerint eddig tizenöt holttestet találtak, az áldozatok között nők és gyerekek is vannak, sokan a felismerhetetlenségig összeégtek.

Grad rakéta kiállítva az Ukrán Állami Múzeumnál. Ilyennel lőtték a konvojt
Valentyn Ogirenko / Reuters

A támadás részleteiről egyelőre csak keveset tudni, a fegyveres erők regionális parancsnokságának szóvivője tegnap azt mondta, hogy aknavetőkből és Grad rakéta-sorozatvetőkből nyitottak tüzet a  buszokból és gépkocsikból álló járműoszlopra.

 

"A konvojra fehér zászlót tűztek, és jelzés mutatta, hogy civilek utaznak benne" – mondta Andrij Liszenko, az ukrán hadsereg egyik szóvivője.

Anatolij Prosin szerint a támadást Moszkva-barát felkelők hajtották végre, a szakadárok azonban tagadják, hogy közük lett volna hozzá, és az ukrán haderőt vádolják. Mivel mindkét fél rendelkezik Grad típusú rakéta-sorozatvetővel, nehéz lesz megállapítani, hogy ki is követte el a támadást.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet sajtóközpontjában elmondták, hogy a szeparatisták blokád alá vették azt a területet, ahol előző nap rakétacsapás érte a menekülteket szállító autókonvojt. A közlés szerint a szakadárok igyekeznek megsemmisíteni a rájuk utaló bizonyítékokat a tragédia helyszínén. Tüzet nyitnak az oda érkező újságírókra, katonai szakértőkre, orvosokra, utászokra és katasztrófavédelmi szakemberekre.  

Luganszkban mindeközben heves harcok folynak. Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó ukrán belügyminisztériumi forrás szerint a város utcáin küzdenek egymással a szakadárok és a kormány hadereje. Kijev szerint lépésről lépésre veszik be a várost.

„Egy kerületet felszabadítottak az ukrán fegyveres erők a kelet-ukrajnai Luganszkban, jelenleg már a városközpontban folynak harcok a terrorellenes erők és az oroszbarát szakadárok között" – közölte az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Andrij Liszenko kijelentette, hogy az „orosz zsoldosok folytatják az infrastruktúra megsemmisítését a kelet-ukrajnai településeken, utakat, hidakat, kórházakat aknáznak alá".

A szóvivő tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők támadásba lendültek Donyeck, Luganszk, Horlivka és Pervomajszk településeknél, továbbá sikeresen tartják állásaikat a Donyeck és Luganszk megye, valamint az oroszországi rosztovi terület határánál fekvő, stratégiai fontosságú szaur-mohilai magaslaton. Liszenko hozzátette, a fegyveres erők napok óta sikerrel verik vissza a szakadárok ellentámadásait az említett településeknél.

A terrorellenes erők kijevi sajtótájékoztatóján a „Kijevscsina" nevű rendőri járőrzászlóalj parancsnoka megerősítette újságíróknak azt az értesülést, hogy a Luganszk megyei szakadárok körében érezhetően pánik hangulat uralkodott el.

Elmondta, hogy az általuk elfogott szeparatistáktól szerzett információk szerint az Oroszországba menekülni próbáló szakadárokat az orosz határőrök egyszerűen lelövik. Ezért sokan közülük a menekülő civilek számára nyitott humanitárius folyosókon próbálnak kijutni a harcok övezetéből 

A szeparatisták az elmúlt időszakban több komoly veszteséget is elkönyvelhettek, ugyanis számos kisvárost vesztettek el Luganszk és Donyck területén.

Az ENSZ adataira hivatkozva a newsru.com orosz internetes hírportál tegnap megírta, hogy Donyeckből és Luganszkból az utóbbi öt nap alatt 22 ezren menekültek el. Akik Luganszkban maradtak, víz- és ételhiánnyal küzdenek, valamint gondok vannak az áramellátással is.

Az ukrán elnök kész találkozni Putyinnal Minszkben

Petro Porosenko ukrán elnök részt vesz augusztus 26-án Minszkben az Oroszország irányította vámunió tagországainak államfői találkozóján, amelyen jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Az eseményen az Európai Unió is képviselteti magát.

Az ukrán elnöki honlapon közzétett információ szerint a találkozón ott lesz Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Günther Oettinger energiaügyi biztos és Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa. Erről José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tájékoztatta telefonon Porosenko elnököt. A minszki tanácskozást megelőzően Angela Merkel német kancellár szombaton Kijevben találkozik az ukrán államfővel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.