Semjén Székelyföldön engedetlenkedett

A miniszterelnök-helyettes részvételével vontak fel két nagyméretű székely zászlót szombat este Kézdivásárhelyen.
A rendezvényt annak ellenére megtartották, hogy Marius Popica Kovászna megyei prefektus figyelmeztetett, az összejövetel megtartása illegális, miután a kormánybiztos megóvta a polgármesteri hivatal vonatkozó engedélyét. A prefektus átirata szerint a jogerős bírósági ítéletig a megóvott engedély jogilag semmisnek tekinthető.
A magyar miniszterelnök-helyettes románul köszönte meg az ingyenreklámot
A magyar miniszterelnök-helyettes románul köszönte meg az ingyenreklámot
Szőcs Levente

Szombaton Kézdivásárhely polgármestere új engedélyt bocsátott ki a rendezvény megtartására. Előzőleg a Maszol.ro portálnak kijelentette, mindenképpen megtartják a rendezvényt, nem várhatják meg, amíg a prefektus a beleegyezését adja.

Semjén a zászlófelvonási ünnepségen kijelentette, az Európai Unióban nincs precedens arra, hogy egy nemzeti közösséget korlátozzanak szimbólumai használatában. Hozzátette, hogy Magyarországon a román közösség olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar, és oda tűzi ki szimbólumait, ahová akarja. Általános derültséget váltott ki, amikor beszéde végén Semjén románul is megköszönte a prefektusnak, hogy a rendezvény betiltásával ingyenreklámot biztosított a zászlófelvonási ünnepségnek.

Az egykori katonanevelde előtti téren tartott rendezvényen a műsorvezető bejelentette, hogy az egyik zászlót Semjén Zsolt és Bokor Tibor polgármester vonja fel, de a magyar miniszterelnök-helyettes végül csupán fegyelmezetten asszisztált az eseményhez. A kormányfőhelyettes lelkesen végigénekelte nemcsak a himnuszt, de a beszédek között helyi diákok által előadott énekekbe is bekapcsolódott.
A szombaton felvont lobogók azt a két székely zászlót hivatottak helyettesíteni, amelyet a brassói táblabíróság májusi ítélete értelmében eltávolítottak a Gábor Áron térről. A polgármester úgy gondolja, hogy mivel a bíróság határozata meghatározott helyszínre vonatkozik, a tiltás nem érvényes a kétszáz méterrel odébb található térre.

A rendezvényen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tucatnyi képviselője is felvonult árpádsávos zászlókkal és a szervezet fekete lobogójával. Megjelenésük nem váltott ki osztatlan lelkesedést az ünneplőkben.

– Nem hívta őket senki – jegyezte meg rosszallóan a tömegből egy fiatalember. „Ezek mindenhol ott vannak" – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.