Schmitt Pál is vigasztalta Wulffot

Leszámol a német médiával és az ügyészséggel könyvében Christian Wulff volt német államfő. Az „Egészen fent, egészen lent" címmel megjelent önéletrajzi művet kedd este mutatták be Németországban. A német sajtó beszámolói szerint a 2012 februárjában lemondott államfő a mai napig úgy érzi, nem kellett volna távoznia. Bár elkövetett hibákat, mindenért a média felelős, különösen a Bild című bulvárlap, amely szabályos hajtóvadászatot indított ellene.

Más kérdés, hogy Wulff, aki korábban alsószászországi miniszterelnök volt, és a CDU illetve Angela Merkel jóvoltából került az államfői posztra, korábban meglepően jó viszonyt ápolt a bulvárlappal. Itt mutatta be például a nyilvánosságnak barátnőjét, akit válása után feleségül vett. - Azt gondoltuk, ha néhány információt adunk nekik, akkor egy darabig békén hagynak mindet - idézte a Spiegel Online Wulff magyarázatát arról, hogy miért ápolt a német politikusoktól szokatlanul közeli nexust a bulvárlappal.

Wulff azt is elismeri, hogy hiba volt nem beszámolni a vitatott házvásárlásáról a nyilvánosságnak: ezzel indult ugyanis a lavina. Válása után, tartományi miniszterelnökként „baráti kölcsönt" kapott a Geerkens vállalkozó házaspártól, de a nevüket és a megállapodás részleteit sokáig nem volt hajlandó nyilvánsságra hozni. Így többek között azzal vádolták, hogy jogtalan előnyöket biztosított nekik. Most kiderült, hogy az egyik záradékban az szerepelt, hogy ha a Geerkens házaspárral halálos baleset történne, ő venné magához kislányaikat. - Nem akartam a családot kitenni a Bild zaklatásának - magyarázza.

De túl közel került más vállalkozókhoz is, így egy idő után mindenki azt gyanította, hogy politikai előnyöket ad cserébe külföldi nyaralásokért, meghívásokért. A kapitális hiba azonban - szerinte - nem ez volt, hanem amikor megelégelve a Bild cikkeit, terjedelmes és fenyegető üzenetet hagyott a lap főszerkesztőjének üzenetrögzítőjén. Ennek egy része - „átlépted a Rubikont" - valóságos szállóige lett. A német média szinte testületileg fordult ellene - kivétel talán csak a tőle politikailag távol álló baloldali taz volt, amely inkább azt firtatta: vajon hogyan került ki az üzenet szóról szóra a német sajtóba és ez vajon megengedhető-e?

Wulff felidézi azt is, hogy 2012 február 10-én Helsinkiben találkozott a közép-európai államfőkkel, és itt Schmitt Pál magyar államfő maga mellé ültette, és vigasztalóan elmesélte neki, hogy bizony őt is támadják otthon: a doktori disszertációját plágiumvádak érték. A különbség legfeljebb annyi, hogy Schmitt áprilisig még kitartott, míg Wulff egy hétre rá bedobta a törülközőt. Ezzel nemcsak a politikai karrierje, de a házassága is véget ért. Hiába mosták azóta tisztára a nevét - a hannoveri bíróság nemrég bizonyítékok hiányában felmentette - és nyitott Hamburgban ügyvédi irodát, a múlt folyamatosan kísérti. A könyvet saját bevallása szerint azért írta, hogy mással ne történhessen meg az, ami vele, és hogy bebizonyosítsa, rövid elnöki működése több volt, mint egy botránysorozat.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.