Sátrakat gyújtogatnak és öngyilkossággal fenyegetőznek a menekültek

Káosz és tanácstalanság uralkodik Nagy-Britannia ciprusi katonai támaszpontjánál, ahol pár hete ért partot 114 szír és palesztin menekült, akik most öngyilkossággal fenyegetőznek, és sátrakat gyújtanak fel. 
A menekültek október 21-én értek partot a brit királyi légierő (RAF) Akrotiri térségében működő támaszpontjánál. Mivel a terület szuverén brit terület, így Nagy-Britanniának kell döntenie a menedékkérők sorsáról.

A szigetországra egyre nagyobb nyomás nehezedik, miután a napokban olyan felvételek jelentek meg, amelyek a ciprusi bázison tapasztalható kaotikus helyzetet mutatják be. 

Guardian által közölt felvételen látszik, ahogy egy férfi azzal fenyegetőzik: megöli magát. „Tizenkét éves vagyok. Itt ülünk a sátrakban, fázunk, és nem engedik nekünk, hogy elhagyjuk azt... Kérem segítsenek!” – mondja egy gyerek.

„Véletlenül jöttünk ide, a háború elől menekülve. Három napot töltöttünk a tengeren, a halál torkában. Mindennap megszámlálnak minket, mintha egy börtönben lennénk” – mondja egy 27 éves szíriai nő.

Múlt szombaton a menekültek egy kisebb csoportja sátrakat gyújtott fel a táborban. A menedékkérők nagy része szíriai, de van köztük palesztin és néhány libanoni állampolgár is.

Takisz Neofitu, a ciprusi Vöröskereszt vezetője nem akarta kommentálni a tábor kapcsán felröppent híreket. A főigazgató hétfőn járt a bázison, és csak annyit mondott: a menekültek „nagyon frusztráltak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.