Sarkozy: Az én őseim Franciaország ősei, ez az asszimiláció

Magyar őseire hivatkozva a bevándorlók asszimilációját tűzte zászlajára a francia elnöki posztra aspiráló Nicolas Sarkozy.
"Az apám magyar, de nekem nem tanították meg Magyarország történelmét. Az anyai nagyanyám görög, de nekem nem tanították meg Görögország történelmét. Amennyiben francia vagyok, Franciaországot szeretem, Franciaország történelmét ismerem, franciául beszélek, és az én őseim Franciaország ősei, na ez az asszimiláció"- mondta hétfő este Nicolas Sarkozy egy kampánygyűlésen a Párizshoz közeli Francoville-ben.

Bármi legyen is a szülők állampolgársága, egy fiatal francia abban a pillanatban, amikor francia lesz, akkor az ősei a gallok" - hangoztatta az elnökségre aspiráló Sarkozy megütközést keltve kijelentésével.

"Azért ezen egy kicsit mosolygok. Amikor egy fának kivágják a gyökerét, elhal. Nem vagyunk egyformák. Tiszteletben kell tartani a sokszínűséget" - mondta Alain Juppé, Bordeaux polgármestere, aki a felmérések szerint a jobboldali elnökjelölt-választás favoritjának számít.

Bruno Le Maire volt miniszter, Nicolas Sarkozy másik riválisa elmondta, hogy az ő egyik nagyapja Észak-Afrikában született francia, a dédanyja brazil, az anyja Toulouse-ban született, az apja Párizsban, és mindezen gyökerekkel együtt érzi magát büszke franciának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.