Sanders nem hajlandó beállni Clinton mögé

Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, csütörtökön este videoüzenetben fordult támogatóihoz.
A vermonti szenátor nem ismerte el vereségét, és nem is támogatta Clinton elnökjelöltségét. De leszögezte: hajlandó együttműködni a demokraták várható elnökjelöltjével annak érdekében, hogy ne a republikánus Donald Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

A politikus nem buzdította a reá szavazókat és az előválasztásokon őt támogató delegátusokat arra, hogy támogassák Hillary Clintont, sőt hangsúlyozta, hogy az őt támogató küldöttek vele együttműködve vesznek részt a nyári elnökjelölt-állító konvención Philadelphiában. Úgy fogalmazott: együttműködik majd Hillary Clintonnal a Demokrata Párt átalakításában, s hangsúlyozta, hogy folytatni kell az általa megkezdett „politikai forradalmat”. „Trumpot le kell győzni!” – mondta híveinek, egy burlingtoni stúdióban ülve. Burlington az a város az északkeleti Vermont államban, ahol Sanders és családja él.

„De nem lehet csak Donald Trump legyőzése az egyetlen célunk. További erőfeszítéseket kell tennünk annak az Amerikának a megteremtésére, amelyről tudjuk, hogy megteremthető. Minden energiánkat erre kell fordítanunk a demokrata Országos Konvención, ahol több mint 1900 delegátusunk lesz” – vázolta céljait Bernie Sanders.

Kifejtette, hogy a héten találkozott Hillary Clintonnal, de fontos témákban változatlanul nagy nézetkülönbség van közöttük, de az igaz – tette hozzá –, hogy más területeken viszont közel állnak egymáshoz az elképzeléseik. Videoüzenetében azt ígérte: mindent elkövet, hogy az általa progresszívnak nevezett programja, illetve annak elemei – a minimálbér emelése, a nőknek a férfiakkal egyenlő javadalmazása, a hidraulikus repesztéses eljárással történő olajkitermelés leállítása és az amerikai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás leállítása – bekerüljenek a Demokrata Párt programjába.

Megismételte korábbi követelését is, hogy váltsák le a Demokrata Országos Tanács (a Demokrata Párt vezető szerve) éléről az eddigi vezetőt, Debbie Wasserman Schultzot, aki szerinte a kampányban túl elfogult volt, és ellene tevékenykedett.

„Elindítottuk Amerika átalakításának hosszú folyamatát, s a küzdelem folytatódik holnap, a jövő héten, a jövő esztendőben, a jövőben” – zárta videoüzenetét Bernie Sanders.

Közben a The Wall Street Journal internetes kiadása csütörtökön azt az értesülést közölte, hogy Hillary Clinton nem számol Bernie Sandersszal mint alelnökjelölttel, s a massachusettsi szenátor, Elizabeth Warren jelölését fontolgatja. Elizabeth Warrent a Demokrata Párt balszárnyához sorolt politikusként tartják számon az Egyesült Államokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.