galéria megtekintése

Sanders mindent elsöpört

6 komment


Kőműves Anita
NOL

Bernie Sanders nyerte az amerikai előválasztások szombati fordulóját, amivel kicsit lefaragott hátrányából Hillary Clintonnal szemben. A győzelem ereje inkább szimbolikus, hiszen a Demokrata Párt a szavazatok arányában osztja el a delegáltakat, így Clintonnak is jutott belőlük bőségesen.

Az már biztos, hogy Sanders megnyerte Alaszkát és Washingtont, és az első eredmények alapján nagy győzelmet arat Hawaii-on is. Ezek közül Washingtonban a legnagyobb a tét, itt 101 delegáltat osztanak ki. Hawaii-on 25, Alaszkában 16 delegáltat lehet szerezni.

Fotó: David Ryder / Reuters

Tehát Sanders tripla győzelme tovább lendíti a vermonti szenátor kampányát, de már-már csodával határosan nagy arányú győzelmekre lenne szüksége a következő fordulókban ahhoz, hogy végül elvegye a jelöltséget Clintontól.

 

Sanders egyébként rengeteg pénzt és energiát fektetett Washington állam megnyerésébe. Az elmúlt hetekben összesen hat nagygyűlést tartott itt, míg Clinton csak egyet. Emellett sokmillió dollárt költött tévéreklámokra is az államban.

New Yorkban nagy lesz a tét

A tripla győzelem sokat jelent Sanders számára, mert áprilisban további kulcsfontosságú államokban tartanak előválasztásokat a demokraták. Április 5-én Wisconsinban szavaznak, 19-én pedig New Yorkban. Utóbbi 247 delegált sorsáról dönt, ráadásul itt volt szenátor Hillary Clinton. Ha viszont Sanders győzni tud, az súlyos csapás lenne a volt külügyminiszterre.

Persze elemzők továbbra is arra figyelmeztetnek: Sanders több mint 300 delegálttal marad el most Clinton mögött, azaz gyakorlatilag már csak matematikai esélye van annak, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje. Hiszen ekkora hátrány leküzdéséhez most már nagy többséggel kellene megnyernie minden nagy államot.

A republikánusok egymás feleségét szidják

Most szombaton csak a demokraták rendeztek előválasztásokat, a republikánusok szüneteltették a versenyt a szavazóurnáknál. A médiában azonban nem, ott újabb mélypontra süllyedt a sárdobálás. Ted Cruz texasi szenátor hívei a héten felesége meztelen fotóival támadták Donald Trumpot. Az ingatlanmilliárdos erre Cruz feleségének „titkai" elárulásával fenyegetőzött, támogatói pedig olyan képeket köröztettek a közösségi médiában, amelyek azt sugallják: lám, Cruznak milyen csúnya feleség jutott, míg Trump újabb felesége is szupermodell.

Ráadásul egy konzervatív lap olyan pletykákat szellőztetett meg a héten, amely szerint Cruznak akár öt nővel is viszonya lehet. Ezt komoly médiumok egyelőre alaptalan pletykaként kezelik és nem beszélnek róla, ám azt sejteti, hogy novemberi elnökválasztásig még nagyon mocskos kampányra kell számítani az Egyesült Államokban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.