galéria megtekintése

Sanders és Cruz fölényesen nyerték Wisconsint

3 komment


Kőműves Anita
NOL

A republikánusoknál Ted Cruz, a demokratáknál Bernie Sanders nyerte a wisconsini előválasztásokat. A kérdés az, vajon fordulópontot jelent az eredmény, és megszakad Donald Trump és Hillary Clinton győzelmi szériája, vagy csak átmeneti jelenségről van szó.

Közel egy hónapos előválasztási „tavaszi szünet" közepén, a sorból kissé kilógva rendezték meg Amerikában a wisconsini előválasztásokat, melynek magyar idő szerint szerda hajnalra vált ismertté az eredménye. Mivel tehát ezekben a hetekben kissé csendesedett a verseny, minden szem Wisconsinra szegeződött: itt akarták behozni előnyüket a lemaradók, hátha fordítani tudnak a versenyen.

Hogy fordulópontot jelentett-e ez a nap, csak később derül ki, ám az tény, hogy mindkét pártban az egyelőre esélytelenebbnek tartott jelölt győzött. A republikánusoknál Ted Cruz fölényesen nyerte a választásokat Donald Trump előtt. A demokratáknál pedig Bernie Sanders nyert, aki előtt ugyan vezet Hillary Clinton a delegáltak és szavazatok versenyében, de továbbra sem tudja maga mögött hagyni és elfelejteni, hogy már a republikánus ellenfelére és a novemberi „nagy" választásra koncentrálhasson.

Trumpot a nők állíthatják meg

 

Ted Cruz texasi szenátor a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, míg Donald Trump csak 34 százalékot kapott. John Kasich ohiói kormányzó is kapott 14 százalékot – neki már gyakorlatilag semmi esélye a jelöltség megszerzésére, és most Trump és Cruz is azzal vádolja, hogy elveszi előle a szavazatokat, ezzel elnyújtja a versenyt és azt, hogy végre „egyesítsék” a pártot.

Donald Trump és felesége, Melania
Donald Trump és felesége, Melania
Jim Young / Reuters

Kérdés, hogy ez egy átmeneti visszaesés Trump számára, vagy megtört a jég, és Cruz meg tudja akasztani a Trump-féle megállíthatatlannak tűnő menetelést a jelöltség felé. Az egyik elképzelés szerint mostanra kezd beérni a republikánus pártelit munkája, akik minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák az ingatlanmilliárdos győzelmét. Ráadásul Trump az elmúlt hetekben rengeteg hibát elkövetett, főleg a női szavazók közül sikerült sokakat elidegenítenie magától. Először Cruz feleségét támadta külseje miatt, majd közölte, hogy az abortuszon áteső nőket is büntetni kellene, nem csak azt, aki elvégzi a műtétet. Szavait hamar visszavonta a felháborodás láttán, ám addigra már minden sajtótermékben előkelő helyen szerepelt a kijelentése.

Lehet, hogy Trumpnak ezentúl nehezebb lesz a dolga, ám ez ellen szól, hogy eddig gyakorlatilag bármit mondott, az nem ártott neki. Ráadásul két hét múlva, amikor a szünet után újraindul a verseny, északnyugati államok következnek, ahol a kevésbé vallásos rétegek számára nem szimpatikus a szélsőségesen konzervatív Cruz. (Igaz, Wisconsinban sikerült áttörnie ezt a falat: itt a mérsékeltek közül is a szokásosnál többen szavaztak rá.)

Ted Cruz fölényesen nyert
Ted Cruz fölényesen nyert
KAMIL KRZACZYNSKI / Reuters

Ha valóban fordul a verseny, és Cruz elkezd győzelmeket aratni Trump felett, akkor sem biztos, hogy be tudja hozni lemaradását, és hogy össze tud szedni annyi delegáltat, hogy már a nyári jelöltállító konvenció előtt jelölt legyen belőle. Ahhoz, hogy valaki megkérdőjelezhetetlenül és a szavazás első körében jelölt legyen, 1237 delegált szavazatára lesz szükség. Ha Cruz jól teljesít, akkor megakadályozza, hogy Trump ezt elérje, így többkörös szavazásra lesz szükség. Ám a második vagy harmadik körben a delegáltak már arra szavaznak, akire akarnak – azaz szinte bárki, egy az utolsó pillanatban a „kalapból előhúzott” jelölt is befuthat.

Ez azonban nagyon kockázatos a republikánusok számára: Trump már korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha ilyen módon elveszik tőle a jelöltséget, akkor „lázadás” lesz. Ha ez nem is, de egy pártszakadás lehetséges.

Sanders pénzgyűjtésben lehagyta Clintont

A demokrata oldalon Bernie Sanders 56,3 százalékkal győzött, míg Hillary Clinton 43,4 százalékot kapott. Sanders rengeteg pénzt és energiát fektetett Wisconsinba: egy hétig az államot járta, választókkal találkozott, és több mint hárommillió dollárt költött reklámokra, míg az egykori külügyminiszter csak egyet.

Sanders több mint hárommillió dollárt költött reklámokra Wisconsinban
Sanders több mint hárommillió dollárt költött reklámokra Wisconsinban
Mark Kauzlarich / Reuters

Clinton nem nagyon versenyzett Wisconsinért, már New Yorkon tartja a szemét. Április 19-én választanak a hatalmas északnyugati államban, és ha itt veszítene, az már komolyan kétségbe vonhatná jelöltségét. Mindkét jelölt számára „hazai pálya” New York: a vermonti szenátor Brooklynban nőtt fel, Clinton pedig az állam szenátora volt.

Mindeközben Sandersnek alapvetően már csak matematikai esélye van arra, hogy jelölt legyen: a The New York Times számításai szerint a hátralévő előválasztásokon a delegáltak 56 százalékát kellene megszereznie ahhoz, hogy behozza a lemaradását. Ez pedig Clinton népszerűségét és eddigi eredményeit látva nehéz feladat lenne.

Clinton már New Yorkon tartja a szemét
Clinton már New Yorkon tartja a szemét
Lucas Jackson / Reuters

Ám Sanders és támogatóinak erejét sem szabad alulbecsülni: Sanders márciusban 44 millió dollár kampánytámogatást gyűjtött, többet, mint eddig bármely más hónapban. Ezeket ráadásul az interneten keresztül, kis összegű támogatóktól kapta. Clinton ugyanebben a hónapban 29,5 millió dollárt gyűjtött kampányának, aminek nagy része vagyonos támogatóktól érkezett nagyobb összeg volt. Clinton ráadásul gyakran megszakítja a kampányát, hogy adománygyűjtő vacsorákat tartson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.