Sanader megérkezett a zágrábi börtönbe

Tavaly december óta volt őrizetben Salzburgban a hazájában korrupcióval vádolt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, akit hétfő este átszállítottak a zágrábi börtönbe.

Megérkezett hétfőn este a zágrábi Remetinec börtönbe a hazájában korrupcióval vádolt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, akit Ausztria néhány órával korábban kiadott Horvátországnak - jelentették tudósítók a helyszínről.

Sanadert szigorú biztonsági kísérettel szállították a salzburgi börtönből a zágrábiba, ahol számos fotóriporter, tudósító és érdeklődő várta. A Nova horvát tévé egyenesben közvetítette a konvoj érkezését, de magát a volt kormányfőt nem lehetett látni, mert egy elsötétített üvegű, zárt teherautóban utazott.

Salzburgban tavaly december óta volt őrizetben. Korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azonban váratlanul visszavonta ezt a beadványát, s helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. A csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.

(hirado.hu)

Az Ivo Sanadert szállító autó Zágrábba érkezik
Police protect a special vehicle with former Croatian Prime Minister Ivo Sanader, now a prisoner, after arriving from an Austrian prison in Saltsburg, at the main prison in Zagreb late July 18, 2011.Austria extradited Sanader on Monday and police in his home country escorted him to a prison where he will face corruption charges. Croatian prosecutors have launched several anti-corruption probes against Sanader, including one to investigate suspicions he was behind a plan to create slush funds for his conservative HDZ party during his term as prime minister from 2004-2009. REUTERS/Stringer (CROATIA - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.