„Putyin eltemette Orbán múltját” – ezt írja a lengyel sajtó

Orbánnak tisztáznia kell majd Varsóban Ewa Kopacz miniszterelnökkel, miként látja a keddi Putyin-látogatás után Magyarország együttműködését az EU-ban, és az európai energetikai szolidaritást miként érti – mondta Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter tegnap a Lengyel Rádió 3. csatornájának adott interjúban.

A miniszter utalt rá, hogy az előző héten Orbán hosszan fejtegette neki, mennyire előnytelen az érvényes orosz–magyar gázszerződés, s hogy ezért szükséges a tárgyalás. Magyarország "diverzifikálni" akarja politikáját, gazdaságpolitikáját az Oroszországgal való együttműködéssel, politikailag az EU-ban.

Schetyna meglehetősen negatívan értékelte, hogy Orbán fogadta Putyint, miközben az oroszok megsértik a minszki tűzszünetet. Ennek Orbán a választásokon fogja megfizetni a politikai árat. Magyarországnak joga van szuverén politikát folytatni, de ez nagyon kockázatos – mondta a külügyminiszter.

A befolyásos Gazeta Wyborcza azt írja, hogy Orbán üzletelni akar Putyinnal, nem pedig elszigetelni őt. A liberális lap is utal rá, hogy mivel a Fidesz támogatottsága csökken, jól jönne a jobboldali pártnak az orosz megállapodás következtében a gáz fogyasztói árának csökkentése.

A lap arra is utal, hogy Putyint Magyarországon a szélsőjobboldali és oroszbarát Jobbik fogadta legszívélyesebben, egyik vezetőjük még fel is szólalt az orosz nagykövetség előtt rendezett kis létszámú gyűlésen.

A Putyin-vizit mélyen elkeserítette Orbán legelszántabb híveit a lengyel jobboldalon. Az Orbán-párti békemeneteken való lengyel részvételt szervező Gazeta Polska például a látogatás elleni állampolgári tiltakozásról ír, s azt állítja, hogy a magyar kormány hosszabb ideje védi a Kreml Ukrajna-ellenes agresszióját, és az Oroszországgal szembeni EU-szankciók enyhítését akarja elérni.

A középjobb hangvételű Rzeczpospolita véleménycikke egyenesen azt állítja, hogy „Putyin eltemette Orbán múltját”, azaz ifjúkori beszédét a Hősök terén, amikor az oroszok kivonulását követelte. A lap szerint mind a két politikus nemzetközileg elszigetelt, s azt akarták demonstrálni, hogy van valaki, aki hajlandó velük szóba állni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.