Rosszul fizet a magyarellenesség a román fociban

Újabb xenofób megnyilvánulásokra adott alkalmat a magyarok csapataként emlegetett kolozsvári CFR és a Steaua közötti vasárnapi rangadó a román Liga 1-ben.

A fővárosi csapat szurkolóinak egy része a mérkőzés alatt elhagyta a stadiont, miután előzőleg a játékvezető kilátásba helyezte a találkozó lefújását a galéria magyarellenes, idegengyűlölő skandálása miatt. Ebben az esetben a csapatuk 3-0 arányban elveszítette volna a mérkőzést.

A Gazeta sporturilor című sportlap szerint a szurkolók arra panaszkodtak: még azt is megtiltották nekik, hogy a saját országuk nevét skandálják.

"Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból!" – kiabálták a szurkolók, amikor Cristi Balaj játékvezető felfüggesztette a találkozót.

A bíró felszólítására Pintilii, a Steaua csapatkapitánya beszélt csapata szurkolóihoz, és meggyőzte őket, hogy hagyják abba a xenofób jelszavak skandálását. Egy részük később arra panaszkodott, hogy az országuk nevét sem kiálthatták, mert értésükre adták: az adott környezetben provokációként hathat.

Letiltották volna Romániát?

„Tudomásunkra hozták, hogy bármilyen Magyarországot, a romániai magyar kisebbséget sértő skandálás, beleértve a saját országunk nevét is, provokációként értelmezhető. A mérkőzést félbeszakítják, és a győzelem a vendéglátó csapaté lesz” – írták Facebook-oldalukon a Steaua szurkolói.

Cristi Balaj cáfolta, hogy „letiltotta volna Romániát”; a találkozó felfüggesztésekor mindössze azt kérte, hogy a szurkolók idegengyűlölő és rasszista jelszavakat ne kiabáljanak.

A román futballvilág nehezen szokik hozzá a rasszizmussal szembeni zéró toleranciához, amelyet az európai szövetség (UEFA) meghirdetett. Ez nemcsak a szurkolókra, hanem néha a bírókra is érvényes. A román bajnokság egyik legjobb játékvezetőjeként számon tartott Ovidiu Hategan nemrégiben egy Bajnokok Ligája-találkozón „szerepelt le”.

A CSKA Moszkva–Manchester City-mérkőzésen egyszerűen figyelmen kívül hagyta, hogy az orosz közönség a bőrszíne miatt sértegeti az angolok kapitányát, Yaya Tourét. A román bíró azután sem tett semmit, hogy az elefántcsontparti származású játékos maga hívta fel a figyelmét a rasszista megnyilvánulásokra.

Az UEFA vizsgálata végül a stadion bemondóját találta vétkesnek, de az esetből mindenki levonta a következtetéseket.

Tavaly októberben óriási felháborodást keltett, hogy az Astra–Dinamo bajnoki meccsen a nagykárolyi Kovács István kiállított egy játékost, mert az megtapsolta a szurkolók rasszista bekiabálását.

A Dinamo galériája többek közt azt kiabálta, hogy „Kifelé a magyarokkal...” Jelzésértékű lehet ezek után, hogy Kovács Istvánt választották a 2013. év bírójának Romániában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.