Röpködtek a hamis eurómilliók a pozsonyi parlamentben

Indulatos vita után kedden éjjel a szlovák ellenzéknek nem sikerült leváltani Robert Kaliňák belügyminisztert, aki ellen hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanúja miatt terjesztettek be bizalmatlansági indítványt. Javaslatukat azonban csupán 58 képviselő támogatta, 76 honatya ellene voksolt, többek között a kormánypárti Híd frakciójának tagjai is.

Négy évvel ezelőtt az egyik pozsonyi nagyvállalkozó luxuslakásokat épített, amelyek közül hetet a Smer-SD holdudvarához tartozó Ladislav Basternák milliárdos vásárolt meg, állítólag összesen 12 millió euróért. Miután visszaigényelte és felmarkolta a 2 milliós általános forgalmi adót, a lakásokat 1,5 millió euróért adta el. A Denník N pozsonyi újság oknyomozó riporterei derítettek fényt erre a nyilvánvaló adócsalásra. Ráadásul a 12 millió euró átutalásáról semmiféle dokumentumot sem találtak. Basternák azt állította, hogy készpénzben fizetett, amit senki sem hitt el, hiszen egyetlen pénzintézetben sem tartott ekkora összeget. Sokkal valószínűbb változat az, hogy a lakások árát hivatalosan alaposan felsrófolták, a visszaigényelt áfán pedig ketten osztoztak. Az oknyomozó riport megjelenése után a rendőrség, majd pedig az illetékes adóhivatal is nyomozni kezdett, de az ellenzékiek értesülései szerint Robert Kaliňák utasítására rövid időn belül bizonyítékok hiányában abbahagyták a kutakodást.

Kedden este az ellenzéki képviselők 12 táskában 12 millió eurónak megfelelő hamis papírt hoztak be és szórtak szét a tanácsteremben. Ezzel a nagy halommal akarták igazolni Basternák magyarázkodásának hiteltelenségét. Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO) elnöke szerint a belügyi tárca vezetője olyan fekély a kormányban, amelyet azonnal el kell távolítani. Több kollégája számos konkrét példával igazolta a rendőrség és az alvilág, valamint az oligarchák bizalmas kapcsolatait, amelyekért, miként a nyilvánvaló korrupciós ügyek eltussolásáért is, a politikai felelősséget elsősorban a belügyi tárca vezetőjének kell viselnie. Felszólították a kormánypárti képviselőket, hogy szavazáskor a józan eszükre és a lelkiismeretükre, ne pedig a pártelnökök parancsára hallgassanak.

Belekeveredett a botrányba Robert Fico kormányfő is, aki a közeli Bonaparte lakóparkban bérel 377 négyzetméteres luxuslakást, amelyért saját bevallása alapján havi 2650 eurót fizet, ezenkívül a rezsit is téríti. Ezt a lakóparkot éppen Ladislav Basternák cége építette.

Az ellenzékiek a kormányfőtől azt követelték, hogy azonnal hozza nyilvánosságra a bérleti szerződést, bizonyítsa be, hogy valóban ekkora összeget fizet. Egyébként pedig költözzön el máshova. Igor Matovic közölte: ha az utóbbi felszólításnak nem tesz eleget, akkor júliustól – amikor Szlovákia fél évig az Európai Tanács soros elnöki tisztét tölti majd be – minden magas rangú brüsszeli és más uniós vendégnek személyesen hívja fel a figyelmét arra, hogy a miniszterelnök adócsaló házában lakik.

A vitában felszólaló kormányfő azt hangoztatta, hogy az ellenzék politikai kultúra és konkrét program hiányában csak gyűlölködésre képes. Robert Kaliňák pedig tagadta, hogy bármikor befolyásolta volna a nyomozók tevékenységét.

A Híd párt még a végszavazás előtt közleményt adott ki: „Olyan még sosem fordult elő, hogy a kormánykoalíció képviselői saját miniszterük ellen szavazzanak. A Basternák-ügyben újraindult a nyomozás, s ha kiderül, hogy a belügyminiszter hibázott, akkor más lehetőségünk is van a leváltására, ezért nem indokolt, hogy az ellenzék elvárásai szerint szavazzunk.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.