Romlott a demokrácia minősége Szlovákiában

Az előző negyedévhez képest változatlan maradt, éves szinten viszont romlott a demokrácia minősége Szlovákiában az idei év utolsó negyedében - állapította meg a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) szlovák civil szervezet Barometer nevet viselő elemzésében, amelyet honlapján tett közzé a szervezet hétfőn.

Az IVO - negyedévente közzétett – elemzésében a demokrácia elveinek tiszteletben tartását vizsgálja a közélet négy területén.

A Barometer a demokratikus intézmények és a jogállamiság, valamint a törvényalkotási folyamat helyzetét, illetve az emberi és a kisebbségi jogok betartását és a sajtó függetlenségét értékeli. A szervezet értékelési skáláján az 1-es osztályzat a demokrácia elvei betartásának ideális állapotát mutatja, az 5-ös értékelés pedig a leggyengébb besorolást jelenti.

A Közéleti Kérdések Intézete szerint Szlovákiában 2014 utolsó negyedében a közepesnél rosszabb volt a demokrácia minősége, az általuk felállított skálán 3,2-re értékelték. Ez az összesített mutató decemberben megegyezett az előző negyedévivel, ugyanakkor 0,3 ponttal gyengébb volt a 2013-as év átlagánál. A mutató éves szintű változását a civil szervezet év végi elemzésében "jelentős visszaesésként" értékelte.

Az IVO szerint 2014 utolsó negyedévében egymással ellentétes hatások alakították a demokrácia minőségének alakulását Szlovákiában. Az elemzésben annak készítői rámutatnak, hogy míg a vizsgált időszakban a demokratikus intézmények és a jogállamiság részmutatója javult, a törvényalkotás kategóriájában visszaesés volt megfigyelhető.

A Barometer decemberben 3,25-re értékelte a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetét. Ennek a részmutatónak egy évvel korábban 3,4-es, idén októberben pedig 3,5-ös értéket adtak. Az osztályzat negyedéves szintű javítását a szlovák alkotmánybíróság és Andrej Kiska államfő "pozitív hatású" tevékenységével indokolta az IVO, amelynek tiszteletbeli elnöke Martin Bútora korábbi washingtoni nagykövet, jelenleg az államfő egyik tanácsadója.

Az IVO ugyanakkor az utolsó negyedévben az októberi 2,75-ös szintről a 3-as értékre rontotta a demokrácia minőségének a törvényalkotás szegmensében megállapított részmutatóját, amely egy évvel korábban még a 2,8-as értékelést kapta. Ezeknek az értékeknek a negatív változását Grigorij Meszezsnyikov, az IVO elnöke egyebek mellett azzal indokolta, hogy véleményük szerint mind gyakoribb jelenség Szlovákiában, hogy a jogi normákat az aktuális politikai helyzet alakulása mentén változtatják.

Az IVO Barometer szerint 2014 utolsó negyedévében mind negyedéves, mind pedig éves összehasonlításban változatlanok maradtak a sajtó függetlenségét, illetve az emberi és a kisebbségi jogok betartását jelző mutatók. Az előbbi szegmens a közepes szintet jelentő 3-as besorolást, az utóbbi pedig a közepesnél rosszabb, 3,5-ös osztályzatot kapta a Közéleti Kérdések Intézetének értékelésében

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.