Romániából fegyelmezi Oroszországot az USA

Az amerikai légierő két F-22 Raptor típusú harci gépet vezényelt hétfőn Romániába. Az USA célja, hogy eltántorítsa Oroszországot a további ukrajnai beavatkozástól – írja a Sky News.

Az F-22-esek Délkelet-Romániában, a Fekete-tenger közelében fekvő Mihail Kogalniceanu légi támaszponton landoltak hétfőn. Egy amerikai közlemény szerint a gépeket „szofisztikált szenzorokkal” szerelték fel, amelyek segítségével a pilóták könnyen „bemérhetik és megsemmisíthetik” a légi fenyegetéseket, anélkül, hogy az ellenséges erők azonosítanák őket.

Az F-22-esek úton Románia felé
Toby Melville / Reuters

A gépek az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím félsziget orosz elcsatolása után 2014-ben elindított állandó rotációs hadgyakorlat részeként – egy KC-135-ös üzemanyag-utántöltő repülőgép kíséretében – érkeztek egy nagy-britanniai bázisról, ahol tizenkét F-22-est állomásoztat az amerikai légierő.

Hans G. Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete azt mondta, hogy „az USA és Románia együttes erővel próbálják meg fokozni Európa és a NATO védelmét”, miután „az orosz agresszió destabilizálta” a kontinens délkeleti régióit.

A román légierő vezetője aggodalmának adott hangot az orosz agresszió miatt, és hangsúlyozta, hogy ha azonosítatlan repülőgépek 20 mérföldes körzetben megközelítik a román légteret, a NATO-s szabályoknak megfelelően fel kell szállnia a gépeiknek. „Idén négyszer került erre sor” – idézi a Sky News Laurian Anastasof vezérőrnagy szavait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.